Новини

Никола Стоянов си срещна с посланика на САЩ Кенет Мертен

  18.05.2023 16:21  
Никола Стоянов си срещна с посланика на САЩ Кенет Мертен

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов се срещна с новоназначения посланик на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен. Двамата обсъдиха развитието на икономическите отношения между България и САЩ и мерки за задълбочаване на сътрудничеството.

Министър Никола Стоянов представи своята инициатива „закуска с инвеститори“ и посочи, че една от първите му срещи е била именно с американския бизнес у нас. „За мен е особено важно да имам добър диалог и обратна връзка от компаниите, защото те са най-точният ориентир дали действията ни, като министерство, са навременни и правилни“, подчерта министър Стоянов. Той допълни, че през миналата година България и САЩ имат рекорден стокообмен – почти 2 млрд. щ.д., което показва, че двустранните отношения се развиват много добре. „Като имаме предвид мащабите на американската икономика, можем да направим още много за активизиране на инвестициите и двустранната търговия“, коментира Никола Стоянов.

Посланик Мартен заяви, че американският бизнес има добро представяне на българския пазар, но трябва да се работи за още по-добри резултати. В тази връзка министър Стоянов обясни, че в момента се провежда процедура за подбор на търговски представители на България във Вашингтон и Чикаго. „Когато встъпих в длъжност през август 2022 г. България нямаше нито едно търговско аташе в САЩ, а службите по търговско-икономически въпроси в Лос Анджелис, Чикаго и Вашингтон не функционираха. Немислимо е в държава, която е толкова важен партньор за България да имаме тринеработещи търговски представителства“, обясни икономическият министър.

Кенет Мартен подчерта, че американското посолство винаги е имало добро сътрудничество с българското Министерство на икономиката и индустрията и вярва, че и занапред предстоят още съвместни инициативи за развитие на двустранните отношения в сферата на икономиката.