Бизнес

От ДФ Земеделие уверяват, че системата им за електронни услуги работи

  17.05.2023 18:50  
От ДФ Земеделие уверяват, че системата им за електронни услуги работи

Системата за електронни услуги на Държавен фонд "Земеделие" работи и всичките ѝ функционалности са достъпни за земеделските стопани, съобщават от Фонда . Това уверение идва на фона на множество оплаквания от фермери, че не успяват да кандидатстват за европейски субсидии именно заради проблеми в електронната система. 

Уверението, че системата за електронни услуги работи идва седмица след официалното ѝ отваряне и то след безпрецедентно забавяне. В предишни години земеделците кандидатстваха за тези субсидии от 1 март до 15 май, а всеки ден закъснение след това им костваше намаление на парите. Кампанията по директни плащания за 2023 г. е първа от новия програмен период. Интервенциите, схемите и мерките, включени в Стратегическия план, са 51, като почти половината от тях ще се прилагат за първи път от тази кампания. Според фонд "Земеделие" това е причината пускането в действие на електронните системи да се бави.  

Към момента е създадена възможност за заявяване на интервенции, за които има действаща нормативна уредба. За целта в индивидуалните профили на земеделските стопани са заредени всички актуални данни за Кампания 2023, предоставени от външни институции, в това число цифрови географски слоеве и данни за брой и вид животни. По този начин на земеделските стопани се спестява време и сами могат да направят своя избор по отношение на интервенциите, схемите и мерките, за които искат подпомагане. Към момента за тази кампания са очертани за субсидиране над 2 млн. хектара земя и над 430 хил. животни.