Анализи

ПП и ДБ окончателно отхвърлиха кабинета на Габриел

  17.05.2023 09:22  
ПП и ДБ окончателно отхвърлиха кабинета на Габриел

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, водено от бившия еврокомисар Мария Габриел. Това решиха десните след многочасово, тежко обсъждане в ръководните органи на общата им коалиция. Това почти сигурно ще предреши съдбата на плановете на герберите за кабинет с бившия еврокомисар.

Целта на десните сега, както и преди, е да поведат преговори с останалите политически сили за подкрепа на кабинет с втория мандат, който очакват президента Румен Радев да им връчи. Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че ПП и ДБ виждат техния мандат като единствената алтернатива на поредните предсрочни избори. Христо Иванов от ДБ поясни, че намерението на дясното обединение е да започнат консултации с всички други парламентарни формации за евентуални промени в Конституцията. "Смятаме, че ситуацията, която се създаде през последните дни (конфликтът в прокуратурата - бел.ред.) потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа, институционална система не може да се нормализира без дълбока, амбициозна промяна в Конституцията по отношение на Висшия съдебен съвет и на прокуратурата", изтъкна той. Не се разбра каква точно, според него, е връзката между политическата криза и проблемите в съдебната власт.

С решението десните излязоха пред медиите чак към 21 часа. "Знаете, че ние сме много демократична коалиция", обоснова забавянето Кирил Петков няколко часа по-рано. Той поясни тогава, че първо въпросът е обсъждан в общия коалиционен съвет, след това в Националния съвет на ПП, а накрая и в парламентарната група на десницата.

Позицията на ПП-ДБ не е изненада. Още рано тази сутрин съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов заяви пред БНТ, че ''мандатът на г-жа Габриел отива към провал".

Днес се събра и партийното ръководство на ДПС, също за да реши за номинацията на Мария Габриел. От тяхното обсъждане обаче няма информация. Хората на Ахмед Доган вече изразиха задоволството си от нейната кандидатура, както и приоритетите, които тя обяви.

БСП обяви вчера, че прекратява преговорите с герберите. От ИТН неясно заявиха, че не искат да бъдат разглеждани като "безусловна подкрепа".  ''Възраждане" пък поначало не се съгласиха да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС.

ОБЯСНЕНИЯ

Водачът на БСП Корнелия Нинова продължи и днес да обсипва с тежки критики ГЕРБ-СДС и лидера й Бойко Борисов. "Това не бяха преговори. Това беше имитация, загуба на време, липса на желание за разговор от тези, от които търсиш подкрепа", сурово редеше Нинова в интервю пред bTV по повод прекратените разговори с герберите.

По думите й, Борисов е изгубил месец и половина в опити да "играе играта с ПП и ДБ". И за тази цел, смята соцлидерът, той е използвал БСП "като бухалка и параван". Като бухалка - за да сплаши десните, че ако не се съгласят с исканията му, ще търси подкрепа при левицата; като параван - защото зад гърба на БСП искал да направи кабинет, който да провежда вредна политика за България, обясни Нинова.

Тя прогнозира, че ГЕРБ-СДС ще изпаднат в ситуация, при която никой няма да иска да преговаря с тях. А случващото се около главния прокурор Иван Гешев определи като сблъсък на лобита за овладяване на прокуратурата.

ГОТОВНОСТ

Тошко Йорданов - зам.-шефът на ИТН, на свой ред обвини Нинова, че си е търсила оправдание, за да излезе от разговорите за правителство. Той заяви пред bTV, че правителство на малцинството е невъзможно при настоящата конфигурация в Народното събрание. Затова, според него, евентуален редовен кабинет трябва да се ползва с широка парламентарна подкрепа, да бъде експертен и да се заеме с изпълнението на определени задачи с ясни срокове.

По думите му, за ИТН няма значение дали се водят преговори за първия, втория или третия мандат, тъй като нагласата на партията е една и съща – практична. Затова ИТН е готова да разговаря и с ПП-ДБ, ако се наложи, стига обаче, както Йорданов изрично посочи, десните да променят състава на предложения от тях кабинет, като от него бъде махнат Асен Василев. И заяви готовност, ако се стигне до третия мандат, неговата формация да го поеме и да направи кабинет по описаната по-горе формула. С номинация за премиер Йорданов не се ангажира.