Анализи

Рецесия в САЩ? Според корпоративните отчети тя вече е тук

  15.05.2023 15:43  
Рецесия в САЩ? Според корпоративните отчети тя вече е тук

Докато американската икономика e на ръба на рецесията, Уолстрийт вече преминава през период на спад на корпоративните печалби, който може да се окаже най-продължителният от седем години насам, пише Bloomberg.

С наближаването на края на сезона на отчетите за първото тримесечие, средният спад на печалбите на компаниите от S&P 500 се оценява на 3,7% в сравнение със същия период на предходната година. Въпреки че данните, събрани от Bloomberg Intelligence, показват, че 78% от фирмите са надминали очакванията на анализаторите, това е по-малко впечатляващо, отколкото звучи, като се има предвид, че те намалиха прогнозите си преди началото на сезона.

По-важното е, че това беше второто поредно тримесечие на спад в печалбите за корпоративна Америка. Прогнозите за низходящите печалби сега са съсредоточени около периода от април до юни, за който спадът на печалбата е оценен на 7,3%, сочат данни, събрани от Bloomberg Intelligence.  В същото време анализаторите смятат, че напрежението от по-високите лихвени проценти и намаляващото потребителско търсене ще продължи до третото тримесечие на 2023 г., което противоречи на предходните прогнози, че възстановяването на корпоративните печалби ще започне през този период.

Това предполага по-дълга рецесия на печалбите, отколкото по време на пандемията от COVID-19. Спад на печалбите с повече от три четвърти беше регистриран за последен път през периода 2015-2016 г., когато Федералният резерв започна последния си цикъл на повишаване на лихвените проценти.

„Оптимистите биха отбелязали, че най-лошите прогнози на анализаторите не се сбъднаха и голяма част от компаниите надхвърлиха целите си през първото тримесечие“, каза Мария Вейтман, старши стратег от State Street Global Markets. „Песимистите биха казали, че печалбите намаляват, а бъдещите насоки са слаби“, добави тя.

Ето основните изводи от сезона на отчетите и какво може да очакват инвеститорите през идните тримесечия:

Натиск върху маржовете

Забавящата се икономика оказва влияние върху маржовете на печалбата, които според консенсусните прогнози няма да се възстановят преди последното тримесечие на 2023 г. PayPal Holdings Inc. беше сред компаниите, предупредили наскоро, че коригираните оперативни маржове няма да растат толкова бързо, колкото се очакваше. Tyson

„Въпреки че отчетите за първото тримесечие изглеждат силни, виждаме да се появяват пукнатини там, където ръстът на продажбите изпреварва ръста на печалбите, което води до свиване на корпоративните маржове“, каза Анека Треон, управляващ директор във Van Lanschot Kempen.

На този фон компаниите прибягнаха до съкращаване на работници, като десетки хиляди работни места бяха закрити в различни индустрии - от технологии до търговия на дребно. Ефектът от тези мерки се очаква да се прояви в печалбите за периода април-юни.

Стратегът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън прогнозира „допълнителен спад на маржа“ през идните месеци, като разходите за труд са сериозна пречка.

Банкови насрещни ветрове

Бумът на приходите от лихви и търговия, както и притока на депозити в големите банки, позволиха на кредиторите до голяма степен да се справятс финансовия стрес през март, като главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън обяви наскоро, че кризата в сектора е близо до своя край.

Изглежда обаче се задават други насрещни ветрове. Тъй като все повече американци изостават с плащанията си, четирите най-големи банки в САЩ отбелязват отписване на лоши потребителски заеми със 73% над нивата отпреди година. Провизиите скочиха, докато по-малките фирми като Lazard Ltd. са изправени пред натиск от по-бавното сключване на сделки.

Според главния изпълнителен директор на Franklin Templeton Investments Джени Джонсън, проблемите могат да засегнат върху търговските недвижими имоти. Подумите на Джонсън малките банки представляват 25% от заемите за този сектор.

Големи неизпълнения на ипотечни кредити от компании като Brookfield Corp. и Columbia Property Trust вече разтърсиха имотния сектор, оставяйки индекса на недвижимите имоти S&P 500 без промяна през тази година, намалявайки печалбите в по-широкия бенчмарк.

Технологично господство

Технологичните фирми представиха някои от най-добрите отчети за първото тримесечие, като Apple, Meta Platforms, Alphabet и Amazon надминаха очакванията. Те също се възползват от знаците, че Федералният резерв е към края на (или вече е приключил) своята кампания за повишаване на лихвите.

Все пак печалбите на сектора се очаква да намалеят с повече от 7% през второто тримесечие. Нещо повече, технологиите компании съставляват 35% от пазарната капитализация на S&P, но малко под 30% от печалбите, отбелязват анализатори от Bloomberg Intelligence. Те очакват растежът на печалбите на технологичните компании, медийните и телекомуникационните фирми да изостава от по-широкия индекс до 2024 г., оставяйки акциите уязвими.

Разработките в областта на изкуствения интелект може да се окажат ключови, тъй като те вече задвижиха поскъпване на акциите на Nvidia, Microsoft и Alphabet. Трите гиганта се надпреварват в добавянето на ИИ функции функции към техните продукти, което прави приносът им към тазгодишните печалби на S&P 500 сред най-големите.

Подкрепа от Китай

Повторното отваряне на Китай беше от решаващо значение за пазарите, като бизнесът с луксозни стоки и извлече огромни ползи. Докато американските компании са по-малко зависими от продажбите в Китай в сравнение с европейските и азиатските фирми, Coach Tapestry Inc. и Las Vegas Sands съобщиха за увеличение на печалбите от възстановяването на Китай.

Докато растежът на Китай през първото тримесечие достигна едногодишен връх, търсенето на кредити и изглежда намалява. „Най-доброто от инерцията вероятно е зад гърба ни“, пише стратегът на JPMorgan Мислав Матейка.

Пик на обратното изкупуване

Покупките на корпоративни акции отдавна са един от най-големите източници на подкрепа за Уолстрийт и за печалбата на акция (EPS) на компаниите Сега те намаляват, тъй като разходите по заеми нарастват и паричните резерви се свиват.

Действителните обратно изкупувания на компаниите от S&P 500 през първото тримесечие са с 21% под нивата отпреди година, според Goldman Sachs. И предстоящите тримесечия може да видят по-малко съобщения за изкупуване на акции, посочват Goldman, прогнозирайки обратно изкупуване тази година в размер на 808 млрд. долара в сравнение с 923 млрд. долара през 2022 г.