Новини

Румен Радев завъртя рулетката за правителство

  15.05.2023 15:36  
Румен Радев завъртя рулетката за правителство

Удари 15 ч. от 15 ден на 5-ия месец. Кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел получи проучвателен мандат от президента Румен Радев. При връчването му държавният глава изказа надеждата той да бъде изпълнен.

„Поемам с отговорност проучвателния мандат. Господин президент, искам да Ви благодаря, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България - Конституцията”, обяви пред държавния глава Габриел.

Номинираната за премиер Мария Габриел ще има една седмица да представи състав и структура на бъдещо правителство. След това кабинетът трябва да бъде гласуван от Народното събрание.

Пред Румен Радев Мария Габриел отново потвърди, че ще предложи експертно правителство с хоризонт една година.

„Ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно, работещо, редовно правителство. За това моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитетът на България”, добави номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС.

По конституция първият мандат се връчва на най-голямата политическа сила, в случая това е ГЕРБ-СДС. Те имат седем дни за съставяне на кабинет. Ако мандатът не бъде изпълнен или не получи подкрепата на Народното събрание, следва вторият - който отива при „Продължаваме Промяната - Демократична България”.