Новини Реакция

ПП-ДБ отхвърлиха ултиматума на ГЕРБ

  15.05.2023 11:45  
ПП-ДБ отхвърлиха ултиматума на ГЕРБ

Коалицията ПП-ДБ няма да изпълни искането на ГЕРБ да отговори днес на предложението за подкрепа на техен кабинет с премиер Мария Габриел, защото предстои утре темата да бъде обсъдена от националните органи на ПП. Това заяви депутатът от партията акад. Николай Денков по Би Ти Ви. "Ако някой може да вземе подобно решение от днес за утре, без да е разбрал за какво става дума, това не е нормална демократична процедура. ГЕРБ непрекъснато се опитва да ни вкара в някакъв цайтнот, още от момента, в който ни поискаха имената на нашия министър-председател и кабинета. Ние ги дадохме, за да могат те да вземат информирано решение. А те от нас искат да кажем "да" или "не", без да имаме тази информация, в рамките на 24 часа, въпреки че според конституцията има време до другия понеделник. Ами ако сред експертите, които Мария Габриел има намерение да предложи, са тези хора, които преди време биха студентите под колоните на Министерския съвет?", попита Денков.   

"В петък от нас, без да имаме информация, поискаха да кажем "да" или "не". Всеки, който слушаше, усети, че ни бутаха да кажем "не". Не е ясно дали всичко това не е театър, в който ние да послужим като алиби. Това обръщение всъщност не беше към нас, а беше към Корнелия Нинова, Карадайъ и ИТН", коментира още бившият министър на образованието.

Той отбеляза още, че досега ГЕРБ са действали некоректно, като са насрочили среща в момент, в който лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са били извън България. "Така излизаме виновни, че те отсъстват. Когато след това се направи среща, тя почти бе на път да бъде взривена. Всеки видя, че Делян Добрев почти го направи, та трябваше много бързо Борисов да дойде и да успокои нещата. За нас не е много ясно всъщност дали има истински разговори или всичко е прикритие на други разговори, които може би вече са приключили и днес ще бъдат официализирани", каза пак Денков. 

ПОРЕДЕН КРЪГ ОТ СРЕЩИ

Непосредствено преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила ГЕРБ-СДС техният кандидат за премиер Мария Габриел ще се срещне с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН. Срещите ще бъдат лидерски и в тях ще участва Бойко Борисов.  

Срещите ще се проведат в Народното събрание – от 9.30 ч. с БСП, от 11.00 – с ДПС, и от 12.30 – с ИТН. Очаква се трите формации да заявят дали биха подкрепили Мария Габриел за премиер.

Борисов остро разкритикува ПП-ДБ заради отсрочения им за вторник окончателен отговор дали все пак ще подкрепят първия мандат, припомня БНР. "Ние в 15,30 часа трябва да знаем дали госпожа Мария Габриел ще отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство или вкарваме в катастрофата България. Дори това да се произнесат чак във вторник, след като в понеделник се дава мандат, а ние го приемаме като дори обидно отношение".

На среща отново не са поканени от партия "Възраждане", които вече отказаха подкрепата си за Мария Габриел.

УПРЕЦИ И НЕЯСНОТИ

Срещата между кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и БСП започна с упрек, който лидерът на социалистите Корнелия Нинова отправи към Бойко Борисов. Според нея герберите са ''сбъркали подхода още от самото начало'', като са предложили Мария Габриел за поста министър-председател, тъй като тя е ''чисто партиен премиер''.  ''Трябваше да търсим формат за национално, а не партийно правителство'', скара се Корнелия Нинова. 

Въпреки резкия тон на Нинова обаче не стана ясно дали БСП ще подкрепи правителство на ГЕРБ. Тя за пореден път заяви решението на столетницата, че първо ще бъде свикан Националният съвет на партията, а чак след това може да се говори за подкрепа.

Разговорът се въртеше около добре познати теми - важните на социалистите бюджет, закони по ПВУ, Шенген. По темата за доставянето на оръжие за Украйна, Нинова отново заяви, че няма да отстъпят от своята позиция. "Вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си, без това да възпрепятства съставянето на правителство", заяви Мария Габриел. Нинова, обаче не отстъпи - ако от БСП подкрепят такова правителство, но то реши да изнася оръжие за Киев, те веднага се оттеглят.