Новини

Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

  15.05.2023 11:34  
Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Ще го получи Мария Габриел, номинирана за премиер от най-голямата парламентарна група. Партията на Бойко Борисов има намерение да предложи експертно правителство, което да работи една година.

Продължава конституционната процедура, свързана с формирането на правителство в 49-ото Народно събрание. Месец и половина след предсрочните избори и след политически консултации на президента с шестте парламентарни формации, днес в 15.00 часа държавният глава връчва първия мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група:  

"Аз очаквам не само от партиите за съставяне на правителство, а Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля и всичко това, което трябва да изпълни - и приемането на бюджета и поне най-важните закони от Плана за възстановяване и устойчивост. Логично е да се направят всички опити за сформиране на правителство с първия мандат, защото тогава вероятността, според мен, е най голяма. За експертния кабинет големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и как ще тя ще бъде разпределена", коментира президентът преди няколко дни. 

Неизвестните около евентуална работеща управленска формула остават. Въпреки разговорите през последните седмици между двете най-големи парламентарни коалиции, на този етап ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" са на различни позиции по визията си за правителство.  

Ден преди да получи папката с първия проучвателен мандат, номинираната за кандидат-премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви каква управленска формула ще предложи:  

"Съставяне на експертно работещо правителство за една година на основа на приоритети. Следващата стъпка са разговори за съставяне на правителство и ще бъде за формат, който изключва думата коалиция", посочи Габриел.

Разговорите за подкрепа продължават. Преди да получат папката с мандата от президента от ГЕРБ-СДС ще обсъдят идеята си за експертен кабинет с ръководствата на БСП, ДПС и "Има такъв народ". 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова:  

"Г-жа Нинова, г-н Карадайъ, г-н Слави Трифонов трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме г-жа Габриел".

Борисов определи действията на ПП-ДБ по търсенето на работеща управленска формула като разочароващи:  

"Положихме всичко да се случи с тях. Получихме всеки ден някакви шикалкавения. Ние в 15.30 часа трябва да знаем дали госпожа Мария Габриел ще отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство или вкарваме в катастрофата България".

След като получи първия проучвателен мандат от президента, кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен.