Новини Светът

Шолц обеща: Западът ще търси отговорност от Русия

  15.05.2023 09:15  
Шолц обеща: Западът ще търси отговорност от Русия

Украинският президент Володимир Зеленски иска от Германия да подкрепи страната му, като се присъедини към коалиция за доставка на модерни изтребители.

Това беше и основната заявка, която даде Зеленски на срещата си с канцлера Олаф Шолц в Берлин. След Рим, където Володимир Зеленски разговаря с папа Франциск и премиера Джорджа Мелони, украинският президент пристигна в Германия на знаково посещение.

"За Украйна е много важно да координираме усилията", каза Зеленски. Шолц не се ангажира с конкретния въпрос, заявявайки, че Германия е доставила на Украйна голямо количество оръжия с акцент на системите за противовъздушна отбрана, които позволяват на Украйна за предпази небето си. От началото на войната Берлин е предоставил на Киев подкрепа на стойност 17 млрд. евро.

Акцент в изявлението на Шолц беше заявката, че Западът ще търси отговорност за действията на Русия в Украйна.

Германия заедно с партньорите си ще се опита да потърси отговорност от руската страна за действията ѝ в Украйна. Олаф Шолц също така подчерта огромните геополитически последици от конфликта в Украйна. Украйна е готова за мир, но това не може да означава замразяване на конфликта и приемане на споразумение под диктата на Русия, посочи германският канцлер, но посочи, че Русия трябва да изтегли войските си и нещата няма да се получат по никакъв друг начин.

"Трябва да кажем навсякъде, че Украйна е готова за мир, но с право и с нашата пълна подкрепа изисква това да не означава просто замразяване на конфликта и че Русия ще диктува условията", каза Шолц, имайки предвид бразилската инициатива за мир, огласена от президент Лула да Силва.

"Хубаво е, когато и други държави полагат усилия за постигане на мир, но трябва да се има предвид, че този мир не може да бъде срещу Украйна", заяви канцлерът.

"Трябва да кажем на страните от Южна Америка, Африка, Азия, че няма двоен стандарт, че проблемите, които съществуват там, ни засягат еднакво. Нападенията на силна държава срещу съседна страна са проблем и за нас, ако се случват надалеч", продължи Шолц. "Продоволствената сигурност, повишаването на цените - това са проблеми, с които много страни трябва да се борят. И причината за тях е в Москва", смята той.

Зеленски изрази готовността страната му да обсъжда идващи отвън предложения за мир, за да се сложи край на пълномащабната инвазия на Русия, но посочи, че тези предложения трябва да се основават на собствената позиция на Киев и на мирен план, предаде Ройтерс.

Той изрично подчерта, че по време на офанзивните си действия украинските войски няма да атакуват руска територия, а ще освобождават своята.

В неделя украинският президент изрично благодари на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер за помощта и подкрепата за Украйна за отблъскването на руската агресия. "В най-трудния момент от съвременната история на Украйна Германия доказа, че е наш истински приятел и надежден съюзник... Заедно ще победим и ще върнем мира в Европа", написа в посланието си в книгата за гости. В посланието си Зеленски направи и жест след определението "фантастична солидарност" благодарността към германския народ беше изречена на немски език.

Германските издания припомнят, че в началото на войната отношенията между украинския президент и германският му колега не бяха лесни, като Щайнмайер посети Украйна едва през октомври миналата година и то от трети опит. Украйна и украинските политици отчитат до голяма степен Щайнмайер, като бивш външен министър на Германия, и като отговорен за тесните връзки между Германия и Руската федерация, включително и в енергийната сфера, които се развиваха за сметка на Украйна и в някаква степен предопределиха самочувствието на Кремъл да нападне Украйна преди година.