Светът

Пригожин постави ултиматум на Путин: заплаши да разкрие истината за ситуацията на фронта

  09.05.2023 12:26  
Пригожин постави ултиматум на Путин: заплаши да разкрие истината за ситуацията на фронта

Лидерът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин постави ултиматум на руския президент Владимир Путин, докато последният изнасяше реч на Червения площад по случай 9 май.

В публикуваното видео Пригожин заявява, че ако не му бъдат осигурени боеприпаси преди края на парада в Москва днес, ще публикува видео, в което ще разкаже истината за плачевното положение на фронта.

В началото на май Пригожин обяви, че "вагнеровците" напускат Бахмут заради липсата на подкрепа от страна на руското военно министерство. Позициите ще бъдат предадени на подразделения на Министерството на отбраната на РФ. Пригожин обясни решението си с факта, че при липса на боеприпаси неговите наемници са обречени на безсмислена смърт.

Бахмут, който руските сили от месеци се опитват да превземат, става арена на най-кръвопролитните сражения от началото на войната. В неделя украинската армия се закани да не позволи източният град да падне до днес, за да се превърне в своеобразен подарък за руския президент Владимир Путин по случай празника след неуспешната зимна офанзива, в която страната му даде хиляди жертви.