Светът

Китай ще говори с Украйна за постигане на мир във войната

  26.04.2023 17:53  
Китай ще говори с Украйна за постигане на мир във войната

Китай ще изпрати специални представители в Украйна и ще проведе разговори с всички страни за разрешаване на кризата там, каза президентът Си Дзинпин на украинския си колега в сряда, предадоха китайските държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Китайският президент е заявил това по време на телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи държавната телевизия CCTV.

Китай ще се съсредоточи върху насърчаването на мирните преговори и ще положи усилия за прекратяване на огъня възможно най-скоро, каза Си на Зеленски, според информацията.

Си заяви в началото на април, че е готов да говори със Зеленски. Зеленски многократно е молил Си да се срещне с него, включително след като китайският лидер посети руския президент Владимир Путин в Москва миналия месец.

В последно време Пекин се превърна в своебразен център на дипломатическа активност, особено след преизбирането на Си Дзинпин за президент на страната за безпрецедентен трети мандат.

Китай предложи план за мир в Украйна и Си Дзинпин посети Москва. Скоро след това френският президент Еманюел Макрон заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха Пекин, а след тях в китайската столица отиде и германският външен министър Аналена Бербок.

Пекин се оказа умел посредник и успя да подпомогне сближаването на две традиционно вражески настроени една към друга страни в Близкия изток - Саудитска Арабия и Иран.

В Пекин направи своето първо посещение в новия му мандат бразилският президент Лула да Силва, а Шанхайската организация за сътрудничество се разшири, като прие в редиците си Саудитска Арабия.