Бизнес

Булгаргаз прогнозира поевтиняване на газа през май

  25.04.2023 15:18  
Булгаргаз прогнозира поевтиняване на газа през май

Към днешна дата се очаква цената на природния газ през месец май да бъде 79-80 лева за мегаватчас, което е намаление с над 18 процента спрямо настоящия месец.
Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклад относно заявление от обществения доставчик от 10 април за утвърждаване на цена за май, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, обобщи БТА.

"Окончателната цена ще внесем на 1 май, но в този диапазон ще бъде цената за месец май", заяви Златева. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" посочи, че това е с 10-11 лева под внесената цена на 10 април (бел. реп. – от 90,10 лева за мегаватчас). По-късно през деня КЕВР на закрито заседание ще вземе решение за цената на природния газ за следващия месец, информира председателят на КЕВР Иван Иванов.

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложението на

"Булгаргаз" за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април.
На въпрос на председателя на КЕВР Иван Иванов, Деница Златева отговори, че към днешна дата се очаква цената за юни да бъде с около 3-4 процента по-ниска от тази за месец май. Няма никакви проблеми с доставките на природен газ до края на годината, изтъкна изпълнителният директор на "Булгаргаз".

След края на откритото заседание председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране съобщи, че е разгледан доклада относно заявлението на азербайджанската компания "Сокар" (SOCAR) за издаване на лицензия за дейността търговия с природен газ. По думите му това дава възможност след 2 седмици да се даде такава лицензия.
По същество заключението на КЕВР е, че параметрите, заложени от "Сокар" в бизнес плана за периода 2023-2027 г., осигуряват необходимите материални и финансови ресурси за изпълнение на лицензионните му задължения във връзка с дейността търговия с природен газ.
Иван Иванов отбеляза, че това още повече засилва позициите на България като страна, която се явява изходна за доставката на природен газ за други страни в региона.

Припомня ме, че в присъствието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев днес в София ще се състои церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR).

След церемонията президентите Румен Радев и Илхам Алиев ще открият официално офис на "Сокар" в София. Отварянето у нас на представителство на държавната петролна компания на Азербайджан беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година.