Бизнес

КЕВР: Азербайджанската Сокар до 2 седмици може да търгува с газ в България

  25.04.2023 12:59  
КЕВР: Азербайджанската Сокар до 2 седмици може да търгува с газ в България

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на свое заседание разгледа доклад относно заявлението на азербайджанската компания "Сокар" (SOCAR) за издаване на лицензия за дейността търговия с природен газ. Това каза председателят КЕВР Иван Иванов след края на днешното открито заседание, на което беше обсъдено каква ще бъде цената на природния газ за следващия месец. По думите на Иванов това дава възможност след 2 седмици да се даде такава лицензия.

По същество заключението на КЕВР е, че параметрите, заложени от "Сокар" в бизнес плана за периода 2023-2027 г., осигуряват необходимите материални и финансови ресурси за изпълнение на лицензионните му задължения във връзка с дейността търговия с природен газ.

Иван Иванов отбеляза, че това още повече засилва позициите на България като страна, която се явява изходна за доставката на природен газ за други страни в региона.

БТА припомня, че в присъствието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев днес в София ще се състои церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR).

След церемонията президентите Румен Радев и Илхам Алиев ще открият официално офис на "Сокар" в София. Отварянето у нас на представителство на държавната петролна компания на Азербайджан беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година.