Бизнес Новини

България спира вноса на храни от Украйна от 24 април

  19.04.2023 15:41  
България спира вноса на храни от Украйна от 24 април

България ограничава от 24 април до края на юни вноса на храни от Украйна, обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев след заседание на служебното правителство. Това решение изключва транзита на стоки за трети държави.

България последва на практика примера на три други държави, с опасенията, че първо: нашият пазар наистина е достатъчно пренаситен от култури, имаме продукция за няколко милиарда, което считаме, че ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще я реализираме на пазара и ще търпим сериозни загуби. Третият ни аргумент е, че така или иначе вече спретите коридори от редица европейски държави, ще бъдат отново пренасочени към коридора, който е през Румъния и съответно след това през България, обясни министърът. 

Българското правителство реагира съобразно информацията и правомощията, които има. Включително има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от държавите имат унищажена продукция, има положителни тестове за неразрешени в ЕС препарати. На тази база беше взето това решение", допълни Явор Гечев.

Ако продължим да внасяме храни от Украйна, ще има тежки последици за бизнеса у нас, каза по-рано днес премиерът Гълъб Донев.