Анализи Бизнес

Държавата да осигури качествени и евтини храни

  18.04.2023 12:37  
Държавата да осигури качествени и евтини храни

България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки примера на Полша и Унгария. В същото време Европейската комисия излезе с остра реакция, като обяви за недопустимо ембаргото върху украинското зърно. По тази причина зърнопроизводителите са готови на постоянни протести. 

"Полските мотиви са засечени от тяхната агенция. Засекли са ГМО, използване на препарати, забранени в ЕС. Това е основанието на Полша да забрани, същото прави и Унгария", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му натоварените транспортни средства на границата на Унгария и Полша тръгват към нас. Според него е трябвало още вчера това да се забрани.

Икономистът Невена Петрова е на мнение, че трябва да бъдем справедливи в отношението си към вноса на хранителни стоки от Украйна, защото от една страна те имат привилегията да внасят в ЕС, без да бъдат облагани с мита, а от друга - имат възможност да не спазват всички изисквания, налагани към европейските производители.

"Ние констатираме, че те не спазват тези изисквания. Ако са открити пестициди или други съставки, които не отговарят на европейските норми, е нормално да защитим нашите производители", коментира Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът е защо полските и унгарските държавни органи откриват нерегламентиран внос, а нашите не, изтъкна доц. Боюклиев. Според Петрова е важно да си зададем въпроса какъв хляб ще ядем, когато имаме зърно с констатирано наличие на пестициди. 

"Първият приоритет трябва да е осигуряването качествени храни на българския пазар", допълни икономистът.

Гостите отбелязаха и факта, че тази година трапезата за Великден излезе много по-скъпа за българина.

"Всичко е по-скъпо, сравнено с миналата година", стана ясно от думите на доц. Боюклиев.

Различни фактори акумулират поскъпването, смята Петрова - сред тях е инфлацията.

"Миналата година козунакът и агнешкото бяха около 20-25 лв. за кг, а тази година се движат около 30 лв., т.е. говорим за 50% увеличение. Трябва да се търси сериозна държавна намеса", допълни икономистът.

Експертите са на различно мнение по отношение на предложението за създаването на верига от магазини без надценка.

"Това е абсурд", каза доц. Боюклиев.

"Подкрепям идеята. Точно това трябва да направи държавата. Трябва ясна разлика между частния и държавния сектор. Българският гражданин ще има избор къде да пазарува", на мнение е Петрова.