Развлечения

Михаил Миков: БСП показва политическа всеядност, която опровергава всичките клетви за лява политика

  12.04.2023 14:35  
Михаил Миков: БСП показва политическа всеядност, която опровергава всичките клетви за лява политика

 

"Погрешно е да настъпваш мотика два пъти, без да държиш сметка за законите на физиката." Това каза в интервю за БНР бившият председател на Народното събрание Михаил Миков, който беше и лидер на БСП.

"Настъпването на мотиката ще продължи", не е оптимист той след днешния първи парламентарен ден на новото Народно събрание.

По думите му настъпването на мотиката се е състояло "с неизбирането на председател, след като всички се кълнат, че искат парламентът да функционира".

"Абсурдно е да се обвинява президента във всички земни грехове, а в същото време парламентът да не може да се конституира и да започне същинска работа", изтъкна Миков.

Постът председател на парламента е "много трудно място при тази фрагментация и личностно противопоставяне", посочи той.

"Като че ли егото и тънките сметки, които избиват, са на първо място пред истинските интереси българската парламентарна система да функционира нормално", изтъкна Михаил Миков.

Предложението на ПП-ДБ за ротационно председателство както на парламента, така и на водещи комисии Миков определи като "предложение за нелепа сделка", защото не е ясно какъв ще бъде мандатът на парламента и през колко време ще се ротират.

Ще продължи това безвремие, това ниско равнище на политическа дискусия, смята експредседателят на парламента.

"За да има функциониращ парламент и да се тръгне към търсене на политическо мнозинство, което да излъчи правителство, трябва да се учреди парламента. Изборът на председател в първия ден неслучайно е заложен в Конституцията като въпрос, образуващ патоса на парламентарната демокрация."

Според Миков продължава "да се дълбае нестабилност" във функционирането на парламентарната демокрация у нас.

Обединението между първите две политически сили според Миков е логично, защото членуват в едно политическо семейство и става дума за "дясно политическо представителство, еднородово, едновидово".

"БСП показва политическа всеядност, която опровергава всичките клетви за самостоятелна лява политика", коментира Миков.

Шансовете за нови избори нарастват, обобщи Михаил Миков. Той прогнозира, че личните отношения ще продължат да доминират в българската политика.