Светът

Вучич: Косово ще бъде в Сърбия до края на моя мандат

  07.04.2023 14:42  
Вучич: Косово ще бъде в Сърбия до края на моя мандат

Косово ще бъде в Сърбия след четири години, до края на мандата ми, каза президентът на Сърбия Александър Вучич пред РТС.
 
В интервю за сръбската национална телевизия Вучич коментира преговорите с Прищина, формирането на Съюз на сръбските общини и инициативата "Отворени Балкани“.
 
"Мисля, че (Косово) ще бъде в Сърбия“, каза Вучич, цитиран от БТА. 
 
По думите му Прищина не смята да формира Съюз на сръбските общини и ще "намери безброй причини и всекидневно ще провокира сърбите“ и ще арестува "най-способните сръбски момчета".
 
Вучич отбеляза, че сърбите няма да гласуват на предстоящите местни избори в северната част на Косово на 23 април, тъй като и подкрепяната от Белград партия на косовските сърби Сръбска листа не се регистрира за участие в изборите.
 
"Представете си такава демокрация, в която идват да ни трият сол на главите в Белград, защото "няма достатъчно демокрация", а тук "сърбите са виновни“, обясни Вучич, говорейки за арестите на сърби и кандидатиралите се за изборите кандидати на "партиите на (премиера на Косово Албин) Курти и (бившия президент на Косово Хашим) Тачи“.
 
Президентът отбеляза и че Сърбия ще изпълни някои части от европейското предложение за нормализация на отношенията Белград-Прищина, но някои части не планира да изпълни и той е казал това на "всички западни политици“.
 
Вучич каза още, че първоначално и Германия, и САЩ са тълкували ангажимента за правнообвързващо споразумение за нормализацията на отношенията с Прищина като признаване, а сега са преразгледали тази позиция. 
 
"Което е добра новина, но няма повече добри новини“, подчерта Вучич.
 
Президентът коментира и инициативата "Отворени Балкани“.
 
"Сътрудничим си с албанците и македонците, бих искал тук да бъде и Черна гора, но това е тяхно самостоятелно решение“, каза Вучич и добави, че Сърбия подава ръка на Черна гора и на новоизбрания президент Яков Милатович. 
 
"Всичко, за което поискат да работим заедно, ние сме готови, дали имам очаквания – нямам, а дали имам надежди – може би“, обясни той.