Спорт

Берлин и Истанбул искат олимпийските игри през 2036

  04.04.2023 17:27  
Берлин и Истанбул искат олимпийските игри през 2036

Берлин и Истанбул заявиха интерес към домакинство на летните олимпийски игри през 2036 г. Германия обмисляше кандидатура и преди, но сега тя присъства в проекта за коалиционно споразумение между Християндемократическия съюз и Социалдемократическата партия за управление на Берлин.

"Коалицията потвърждава готовността на Берлин да бъде потенциален кандидат за домакинство на олимпийските игри. Гледаме на това като на страхотна възможност за Берлин, която искаме да използваме. След като олимпийските игри приключат, реновираните спортни съоръжения ще бъдат използвани за много спортове в Берлин", се казва в съобщението.

Берлин кандидатства за домакинство на игрите през 2000 г., но загуби. Ако спечели надпреварата за 2036, столицата на Германия ще приеме игрите точно 100 години след домакинството по време на нацисткия режим през 1936.

В същото време президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, като двамата обсъдиха възможно домакинство на Истанбул на олимпиадата през 2036. На срещата присъстваха още министърът на младежта и спорта на Турция Мехмет Касапоглу и президентът на Турския олимпийски комитет Угур Ерденер, който е и шеф на световната федерация по стрелба с лък.

Общо десет държави са изразили интерес за домакинство на игрите през 2036. Освен Германия и Турция очаква се кандидатури да подадат още Южна Корея, Китай, Катар, Индия, Индонезия, Египет, Унгария и Мексико.

Съдържание от Digitalk&A1 Awards
Да влязат победителите в Digitalk&A1 Awards ‘23