Светът

Правителството готви да подкрепи Белград вместо Малага за ЕКСПО 2027

  04.04.2023 10:27  
Правителството готви да подкрепи Белград вместо Малага за ЕКСПО 2027
Министерският съвет може да подкрепи Сърбия за следващото световно изложение
  Мирослав Иванов

Министерският съвет готви да подкрепи кандидатурата на Белград (Сърбия) за домакин на световното изложение WORLD EXPO 2027, вместо Малага (Испания). Това обяви за TravelNews Бранимир Ботев, председател на Европейската лига за икономическо развитие за Балканите и бивш зам.-министър на туризма. „Всичко се прави тайно и вече е подготвено решение на правителството за подкрепата на Белград“, каза той. Разговорите се водели от Министерството на външните работи. Според Ботев решението ще бъде скандално с оглед, че през втората половина на тази година ротационен председател на Европейския съюз, е Испания.

Именно от нея очакваме да вкара отново в програмата си и в дневния ред на Общността влизането на България в Шенген. „Просто нямам думи да опиша, че България като страна - член на ЕС няма да подкрепи свой партньор, а ще гласува за Сърбия, която не е в блока и в момента е пропутинска държава“, коментира Бранимир Ботев.

От външно министерство и от Министерския съвет запазиха мълчание въпреки, че им изпратихме въпроси. Наскоро служебният министър на туризма Илин Димитров при посещението си в Белград, обяви пред сръбския си колега Хюсеин Мемич, че България има готовност да подкрепи кандидатурата на Сърбия и в частност на Белград за домакин на ЕКСПО 2027. Двамата дори обсъждаха създаването на общи туристически маршрути за привличането на туристи.

Останалите кандидати за домакин на WORLD EXPO 2027 са Сан Карлос в Аржентина, Минесота в САЩ и Пукет в Тайланд. Изборът трябва да бъде направена през тази година от Генералната асамблея на Международното бюро за изложби (BIE), където гласуват всички държави. Следващото световно изложение е през 2025 г. в Осака, Япония, където България ще участва с щанд, а организацията се прави от Министерството на иновациите и растежа и в частност от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. На последното WORLD EXPO в Дубай през 2021 г. участието на страната ни премина с редица скандали и щанд, който не предизвика интерес сред посетителите.

Мирослав Иванов