Новини Светът

Сърбите са обърнати към Русия със сърцата си, но към ЕС с портмонетата си

  31.03.2023 09:00  
Сърбите са обърнати към Русия със сърцата си, но към ЕС с портмонетата си

Гражданите на Сърбия нямат представа какво би могло да бъде идеалното решение за проблема с Косово и какъв би бил реалният резултат от преговорите, показват резултатите от проучване на общественото мнение, извършено от Центъра за проучване, прозрачност и отговорност /ЦРТА/, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА.

Оценката, която прави ЦРТА е, че "гражданите са обърнати към Русия със сърцата си и към Запада с портмонетата си". На въпрос какво би било идеалното решение за Косово, 38 процента от гражданите нямат отговор. Същият процент отговарят, че не знаят какъв би могъл да бъде реалният изход от преговорите между Белград и Прищина. Една трета от гражданите - 34 на сто смятат, че би било идеално Косово да остане в състава на Сърбия с някаква степен на автономия, но всеки пети е на мнение, че най-доброто решение е да бъде призната независимостта на Косово. Осем процента са за подялба на територията, а пет процента - за приемане на френско-германското предложение.

Косово - като част от Сърбия, е реален вариант за 14 процента от гражданите. Що се отнася до стратегическата насока на Сърбия, 44 процента смятат, че страната трябва да се обърне повече на Запад, а 43 процента са за по-силни връзки с Русия. Политиката на "седене на няколко стола" е най-приемлива за гражданите, само 18 процента смятат, че Сърбия трябва да избере напълно една или друга страна.

Русия се възприема като най-важния партньор по отношение на политиката и сигурността, а ЕС - като най-важния икономически партньор. За членство на Сърбия в ЕС биха гласували 44, а против - 42 процента от гражданите. Проучването на ЦРТА е извършено по телефона върху представителна извадка от 1011 пълнолетни граждани на Сърбия в периода от 25 февруари до 3 март 2023 г.