Светът

Нов ден на протести във Франция, насилие и разбити витрини по улиците на Париж

  28.03.2023 12:21  
Нов ден на протести във Франция, насилие и разбити витрини по улиците на Париж

Франция е изправена пред нов национален ден на стачки и протести във вторник, информира Reuters. Все по-бурни стават акциите срещу политиката на Еманюел Макрон и решението му да заобиколи парламента, където няма мнозинство, за да наложи увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Агенцията отбелязва, че социологическите проучвания показват, че възприеманото от Макрон пренебрежение към избирателите, както и кадрите на полицейско насилие, са докарали рейтинга му до дъното.

В последния национален ден на протести в четвъртък анархисти разбиха витрини на магазини, събориха автобусни спирки и опустошиха ресторант "Макдоналдс" в Париж, като подобно насилие имаше и в други градове. Демонстрантите в Бордо запалиха историческата сграда на кметството, което трябваше да приеме британския крал Чарлз III, който обаче отмени визитата си.

Нов ден на протести във Франция, насилие и разбити витрини по улиците на Париж - 2
Вътрешният министър Жералд Дарманин предупреди в понеделник, че има "много сериозен риск" от по-нататъшно насилие във вторник в столицата и извън нея. Около 13 000 полицаи ще участват в митингите, малко под половината от тях в Париж.

По думите му, крайнолеви групи, някои от които идват от чужбина, искат да "подпалят Франция".

Полицията посъветва собствениците на магазини по пътя на протестния митинг в Париж да затворят за деня.

Групи за защита на правата и международни организации осъдиха прекомерната употреба на сила от страна на полицията в последните протести.

Както в предишните дни на стачни действия от средата на януари, влаковете и полетите ще бъдат прекъснати и някои училища ще бъдат затворени, докато непрекъснатите стачки продължават да засягат енергийния сектор.

В понеделник поне шест от седемте рафинерии във Франция бяха затворени или работеха с намален капацитет, а терминалите за втечнен природен газ (LNG) бяха блокирани.

Правителството казва, че законопроектът за пенсиите е жизненоважен, за да се гарантира, че системата няма да се разпадне. Синдикатите и протестиращите казват, че има и други начини за това.

Синдикатите поискаха от Макрон да оттегли или да постави на пауза законопроекта - който беше приет, но все още не е публикуван, в очакване на преглед от Конституционния съвет - за да успокои нещата.

Макрон отговори, че е повече от склонен да разговаря със синдикатите, но по други теми.