Бизнес

Газът в Европа се търгува под 40 евро/MWh към най-ниски ценови нива от средата на 2021 г.

  22.03.2023 18:00  
Газът в Европа се търгува под 40 евро/MWh към най-ниски ценови нива от средата на 2021 г.

Газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват в сряда с около 6% обратно под 40 евро за мегаватчас, след като вчера достигнаха 20-месечно ценово дъно от 37,70 евро/MWh (най-ниска цена от края на юли 2021 г.).

По този начин синьото гориво в Европа запазва низходяща тенденция, след като само в рамките на миналата седмица поевтиня с 19%.

Прогнозите за времето за тази седмица сочат температури над нормалните в Северозападна Европа с наближаването на пролетта и края на отоплителния сезон, което предполага по-слабо потребление на газ за отопление.

Междувременно европейските газови хранилища са пълни на 55,64% към 20-ти март според данни на Gas Infrastructure Europe, което е доста над средното за този период на годината. 

Освен това пристигащите танкери с втечнен газ (LNG) са повече от обичайното за това време на годината, въпреки неотдавнашните стачки, които прекъснаха енергийни съоръжения във Франция. Един от четирите френски LNG терминала обаче възобнови работата си през миналата седмица, а енергийният гигант Electricite de France  запази непроменена прогнозата за производство на ядрена енергия за 2023 г., облекчавайки някои опасения за енергийните доставки.

Всички това продължава да държи ниски цените на природния газ в Европа.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)