Анализи Коментари

Радев: Избирателното правосъдие е големият проблем на България

  21.03.2023 12:53  
Радев: Избирателното правосъдие е големият проблем на България

Избирателното правосъдие е големият проблем на България, това каза президентът Румен Радев в кулоарите на международната конференция на тема "Антикорупция и национална сигурност". Държавният глава нарече "тест за политическите партии, които ще влязат в следващия парламент" приемането на законодателните промени, свързани със съдебната система.

Форумът е по инициатива, обявена през 2021 г. от американския президент Джо Байдън. При откриването временно изпълняващия длъжността посланик на САЩ Андриа Брулет-Родригез декларира готовността на американското правителство да продължи да подпомага борбата с корупцията у нас. Тя се върна и към втория пакет санкции по глобалния закон "Магнитски", за да увери, че те не са насочени към България и българския народ, а срещу онези български граждани, които могат да злоупотребят с финансовата система на страната ѝ.

В изказването си президентът Румен Радев се върна към гражданските протести срещу корупцията от 2020 г. и обяви, че политиците остават длъжници към исканията на българските граждани. Той коментира и пресконференцията от миналата седмица на главния прокурор Иван Гешев, на която той говори за заговор за отстраняването му, както и за завладяна държава.

"Ние имаме от една пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии, правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие, така и бягството от липсата на наказание.

В българското общество остава дълбокото съмнение все още за работа по принципа на избирателното правосъдие. Ето това наистина трябва да бъде целенасочена политика.

Аз очаквам предложените за втори път от Министерството на правосъдието законови промени да бъдат приети в следващото Народно събрание", каза Румен Радев.

Държавният глава коментира и състоянието на финансите в страната, като увери, че основания за притеснение няма, няма и заплаха за валутния борд, нито за заплатите и пенсиите на българските граждани, а това било заслуга на служебното правителство.

Президентът коментира и отказа на България да е част от обществената поръчка на ЕС за оръжия за Украйна, като предупреди, че докато на власт е служебното правителство бойна техника в Украйна няма да бъде изпращана и призова партиите, които се готвят да управляват след изборите, да кажат част от какво са – от усилията за мир или за продължаване на войната.

Според решението на ЕС Съюзът ще предостави на Украйна общо един милион 155-милиметрови артилерийски снаряда през следващите 12 месеца. За това се договориха министрите на отбраната и на външните работи на страните членки. Решението бе определено като историческо от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той посочи, че за първи път средства за такива боеприпаси ще бъдат осигурени с обща поръчка.