Анализи Коментари

Заглавия и цитати от медиите 13-20 март 2023

  20.03.2023 11:46  
Заглавия и цитати от медиите 13-20 март 2023

 

Фалит на държавата няма да има

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по Нова тв и увери, че финансите на държавата са стабилни, няма опасност за валутния борд, нито доходите и пенсиите да не се изплащат. По неговите думи събираемостта за януари и февруари е с над 1,3 млрд. лв. повече, отколкото при редовното правителство.

По повод призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, премиерът отсече, че този въпрос не е на дневен ред: „Тя е професионалист, който много добре води финансите на държавата“. Относно високите цени Донев отбеляза, че след мерките на кабинета му има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост, които са на много повече продукти в магазините, а намалението на цените е около 25-28%.

Дни преди това доклад на финансовото министерство с черни сценарии пред държавните финанси и последвалата пресконференция на служебния министър Росица Велкова, на която тя потвърди тревожните констатации и обяви редица наложителни мерки за затягане на коланите, предизвика бурни реакции сред политици и финансови експерти.

Ще арестуват ли Путин?

Това се питат експерти по целия свят. Въпреки че първоначално подписа Римския статут през 2000 г., Москва никога не го ратифицира, за да стане член на Международния наказателен съд (МНС). През 2016 г., заради Крим и въздушните удари в Сирия, Кремъл оттегли своя подпис за присъединването към съда.

Институцията в Хага е създадена, за да преследва и изправя пред правосъдието отговорни за най-тежки престъпления срещу човечеството, в т.ч. военни, припомня „24 часа“. Съдът се смята за последна инстанция и се намесва, само когато националните власти не могат или не искат да преследват заподозрени.

МНС обаче няма правомощия да арестува и може да упражнява юрисдикция само в държави, които са подписали споразумението, създадено през 2002 г. и известно като Римския статут. В него членуват 123 държави. Сред най-известните личности, срещу които е повдигано обвинение, са бившият лидер на босненеските сърби Радован Караджич и либийският ръководител Муамар Кадафи.

В момента обаче изглежда обаче изключително малко вероятно да видим Путин някога да се яви пред този съд. Москва многократно е отричала обвиненията в жестокости в Украйна.

Путин може да се окаже на подсъдимата скамейка, независимо че Русия не признава МНС, каза пред Cи Ен Ен главният прокурор на съда Карим Хан. Той направи паралел с бившия президент на Югославия Слободан Милошевич, нацистките военни престъпници и лидера на Либерия Чарлз Тейлър.

Нови стари проекти за Дунав

Службите на държавите от т.нар. балкански марщрут на бежанците да създадат в Българи международен център за борба с трафика на мигранти. Това предлага България на ЕС, съобщи президентът Радев след среща с румънския си колега Йоханес, който бе на посещение в София.

Според Радев организаторите на нелегалния трафик не са у нас, а в държави на север и на запад от България. Затова той очаква България да получи финансова и техническа помощ и жива сила от ЕС.

Румънският президент сподели: Отговаряме на условията „перфектно“, но темите за Шенген и мигрантите се смесват изкуствено от някои евролидери. Йоханес обеща да лобира пред ЕК за повече пари за опазване на границите ни.

Радев и Йоханес осъдиха войната на Русия в Украйна и призоваха за прекратяване на кръвопролитията.

Не казват истината за БДЖ

„Безопасността в БДЖ в момента се крепи на късмет и ниски скорости. Никой не иска да каже истината за железниците. Нищо не е наред. Трябва да се направят революционни промени в управлението. Голям проблем остават кадрите. Корупцията доведе БДЖ до тази ситуация", каза пред БНР проф. Йордан Мирчев, бивш директор на БДЖ.

"Дълго време говорим, че София - Бургас ще се минава за три часа и половина, а София - Пловдив - за час и половина. Железопътната инфраструктура не изпълни проектите. Инициативата стига до обявяване на обществена поръчка, до разпределяне на порциите между предварително определени участници и след това започваме да говорим за отчуждаване на терени, за административни проблеми. Вместо да е обратното".

Проф. Мирчев каза още, че преди години са купени 50 мотрисни влака за 184 млн. евро, от които в експлоатация са 27 - 30. Значителна част са нарязани на скрап или са в лошо техническо състояние, а в локомотивните депа няма технологично оборудване.

По думите му 28% от дължината на жп мрежата е с просрочени ремонти, което създава потенциален риск за безопасността.

След 120 години тунелът под Шипка остава мираж

За първи път идеята за тунел под Шипка до Габрово се появява в края на XIX век. Над 120 години по-късно съоръжението все още не е започнало да се строи. Въпреки че миналото лято бе подписан договор за проектиране и строителство, сега то отново се отлага във времето. Това става ясно от допълнително споразумение, подписано от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и строителните компании, съобщава „Капитал“.

Отчуждаването е приключило през 2016 г., но през 2022 г. се оказва, че в плана на обекта има грешно обозначени имоти, поради което срокът за завършване на тунела се удължава с още шест месеца. Така обектът има нова прогнозна дата - 2027 г.

Не е изключено наесен да гласуваме пак

Пред радио „Фокус“ Евелина Славкова от изследователския център „Тренд“ изтъкна причината за това – трудността да се излъчи мнозинство, което да гласува кабинет. Разговарям с хора, които са дистанцирани от изборния процес и даже не знаят, че има избори на 2 април. Толкова е снижена активността в момента.

Последни сме в Европа по политическа култура

Това констатира експертът по изборни въпроси Румяна Дечева в неделния брой на „Телеграф“. Надявам се, казва тя, че въпреки големия шум и подготовката, които вече нямат особено значение за крайния изборен резултат, повече хора да излязат на изборите.

Кой на кого плаща

Прокурорите търсят отговора

Срастване на институции, криминална престъпност, мутри и други хора от всякакви прослойки защитават нелегитимни цели и интереси. Става дума за това, което някои наричат завладяна държава. Целта е да продължаваме да живеем по начина, по който живеем сега.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в Националното следствие, където бяха пуснати записи на небезизвестния Каменов-Къро.

Според Гешев причината за тази атака е работата на прокуратурата и МВР. Възниква логичният въпрос и може би г-н Зарков, правосъдният министър, трябва да отговори на него – дали някои законопроекти, които са явно противоконституционни, са писани в Министерството на правосъдието или някъде на друго място, попита главният покурор. Същото важи и за предишен сходен

проект на една политическа сила, допълни Гешев. Дали тези закони не са предавани на задната седалка на един джип пред Народното събрание.

Вероятно Гешев има предвид закона, с който беше закрито спецправосъдието.

Главният прокурор бил сигурен, че „колегите от МВР, от всички правоохранителни структури ще си свършат работата да отговорят кой, какво и колко плаща за това, което чуваме и виждаме“.

МВР не се предава

Ако има завладяна държава, МВР не е част от нея. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред Нова тв. - Ако има такива хора, които са се обединили, за да дискредитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да ги изобличат и да внесат обвинителния акт в съда.

„Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Той не може да бъде жертва”, коментира министърът изнесените от прокуратурата данни, че главният прокурор е обект на атаки от олигарси.

Запитан дали споменатият от Гешев Каменов-Къро има връзка с „частната граница” и КПП „Капитан Андреево”, министърът отговори: „Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други лица от криминалния контингент”.

Може ли България да увеличи производството на оръжия

"Посещавам страните с отбранителна индустрия, готова да увеличи капацитета си. Започвам от България, защото страната ви има дълга история в отбранителната промишленост и е много важен партньор в Европа".

Това каза еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон във ВМЗ-Сопот, където имаше срещи с представители на българската оръжейна индустрия. Пред журналисти той заяви, че ЕС има спешна необходимост от увеличаване на производството на боеприпаси заради собствената си сигурност.

"Мисля, че ако нашата индустрия иска да използва тази възможност, защото търсенето е налице, трябва да покажем, че сме способни да осигурим на Европа това, от което имат нужда страните членки. Като еврокомисар бих предпочел ползите да са за нашите, за европейските компании", каза още Бретон.

Българските фирми "имат капацитета да увеличат доставките до настоящите си клиенти, които са членове на ЕС. Страните, които имат запаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат продукцията си, за да

попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция", казва Бретон за "Политико" по повод визитата си у нас.

Отхвърлен и искът за качеството на въздуха

Съдът на Европейския съюз отхвърли като недопустим иска на Европейската комисия срещу България. Както е известно, беше образувано дело пред съда на ЕС, по което ЕК поиска да се наложат финансови санкции на страната ни за мръсен въздух.

Още през ноември в становище на генералния адвокат на Европейския съд бе изтъкнато, че няма причина за глоба, а еднократно плащане на сума е нецелесъобразно, тъй като за България би било по-добре да насочи оскъдните ресурси към подобряване на качеството на въздуха. Адвокатът препоръча да бъде призната единствено оценката на ЕК, че към 9 февруари 2019 г. България все още не е изпълнила изцяло решение за задължението за качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа.

Частният бизнес щял да плати вересиите на Асен Василев

След изборите България категорично трябва да има стабилно правителство. Партиите да потърсят обединение около проблемите на хората. Или се хващаме цялата нация да работим и излизаме от кризата, или каквото ни е писано. Партиите трябва да оставят на заден план противоречията си и да потърсят обединение около важните за страната теми, заяви Бойко Борисов на предизборна среща в Кюстендил.

А на среща с избиратели в Силистра Борисов каза: „За мен е интересно дали регионалният министър Шишков е взимал ядки от милиардите дупки в бюджета. Но ние това го говорим от година и половина – безобразното теглене на заеми, помните ли? Няма как да не дойде Видовден, защото вересиите на Асен Василев ще ги плати частният бизнес. Това ще бъде огромен данък, ужасен“.

Забравете Оскарите, гледайте банките!

Фалиралите Silicon Valley Bank и Signature Bank били "малки". "Лошата" (според сектата на пазарниците) държава щяла да оправи нещата. Да, ама не!

Сривът на Silicon Valley Bank засегна 175 млрд. долара депозити и 209 млрд. долара активи - третата най-голяма банкова загуба в историята на САЩ. Signature Bank се провали само два дни по-късно, което я направи третият най-голям срив в историята, а Silvergate Capital също обяви, че ще прекрати бизнеса си.

От всички над 500 банкови фалита от началото на новия век в САЩ, тези са гигантски, а не "малки". От снежната топка може да тръгне лавината, при това не само в САЩ. (Проф. Боян Дуранкев, фейсбук)

Джендър пропаганда в учебник

Той е издаден от издателство „Просвета“ по предмета „Човекът и природата“ за шести клас. На стр. 155 в урок 74 със заглавие „Грижи за растежа и развитието в училищна възраст“, е отбелязано: „Половото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или пък към индивиди от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация“.

В задача № 3 в същия урок има следното изречение: „Дискутирайки различните видове сексуална ориентация...“.

От сдружение „РОДоинт“ питат, цитирани от в. „Труд“, кой и на базата на каква учебна програма, одобрена от МОН, е допуснал тези пропагандни, идеологически, псевдонаучни концепции за човешката сексуалност, да бъдат внушавани на българските ученици. Спазени ли са всички изисквания за контрол и мониторинг на учебното съдържание на българските образователни институции?

Няма спирачка в РСМ пред езика на омразата

Министърът на външните работи Николай Милков определи като тенденциозно решението на властите в Северна Македония от общо 17 хил. неправителствени организации да забранят единствено на две български сдружения да ползват избраните от основателите им имена. Става въпрос за клуб "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид, които получиха негативни решения от Комисията по имената в югозападната ни съседка.

"Как примерно име като Иван Михайлов е неприемливо в РСМ. Това е деятел на ВМРО, той се е борил за свободата на Македония", коментира Милков.

Малка подробност. Ръководители на РСМ обвиняват Иван Михайлов, че се обявява за българин.

„Не виждам никакъв сигнал и знак за това, че скоро българите в РСМ ще намерят своето място в македонската конституция. Имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се предотврати записването на нашата общност в основния закон на Северна Македония, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Върховният представител за външната политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС Жозеп Борел подчерта на пресконференция в Скопие: „Северна Македония пое ангажимент да промени Конституцията си, в която да включи гражданите, живеещи в границите на страната и са част от други националности като българите“. И добави: „Пътят към ЕС продължава през изпълнение на ангажиментите, които Северна Македония вече пое".

Скопие иска извинение

„Европейското бъдеще на Република Северна Македония изисква двустранните отношения с България да бъдат освободени от идеологемите на тоталитаризма, за да можем да имаме истински пълноценен диалог и свързаност между нашите страни, посочи президентът Румен Радев, запитан за искането на президента на РСМ Стево Пендаровски страната ни да се извини за депортацията на евреи от Македония по време на Втората световна война.

Държавният глава каза, че интересът на Пендаровски към историята е похвален, но веднъж заявен, той трябва да се опира на историческата истина. Допълнение. На 10 март в РСМ се проведе шествие под надслов „Никога отново!“, организирано от еврейската общност в страната и фонда за Холокоста на македонските евреи, под егидата на правителството на Северна Македония.

Президентът Пендаровски заяви: „Трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи“. Според него България „дискриминирала, изолирала и дехуманизирала македонските евреи“, а в момента имало „исторически ревизионизъм за реабилитиране за извършителите и прослава на виновните“.

Путин цитира Ницше

Залогът в Украйна е самото съществуване на Русия като държава. Това е изявление на Владмир Путин, цитирано от Ройтерс.

„За нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на руската държавност, създаване на условия за бъдещото развитие на страната и нашите деца“, подчертал руският президент през работници в авиационния завод в Улан Уде, Република Буратия. Той обвини Запада, че „използва Украйна като инструмент да водене на война срещу Русия“, за да й нанесе „стратегическо поражение“.

В отговор на въпрос на работник, Путин призна, че е бил разтровожен за икономиката, когато Западът е наложил невиждани санкции, които са се оказали по-силни от очакваното.

На какво разчиташе нашият противник? Че ще рухнем за две-три седмици или месец, че заводите в Русия ще спрат, финансовата й система ще се срине, безработицата ще се повиши, по улиците ще излязат протестиращи и страната ще бъде разтърсена отвътре и ще рухне, допълни президентът.

Това не се случи, подчерта Путин. „Оказа се за много от нас и още повече за западните страни, че фундаменталните основи на стабилността в Русия са много по-здрави“. Той обръща внимание, че БВП на Русия през 2022 г. е спаднал само с

1,2 на сто, докато този на Украйна е рухнал с 40 на сто. Според него миналата година е само от полза за Русия предвид факта, че тя е станала много по-суверенна и самостоятелна в сферата на икономиката и финансите.

В случая, коментира Путин, са подходящи думите на немския философ Ницше: „Това, което не ни убива, ни прави по-силни“.

САЩ е във война с руснаците?

Съединените щати разглеждат варианта за пряка намеса във военните действия в Украйна в случай, че има видими перспективи за поражение на Киев в хода на специалната руска военна операция. Това заяви американският публицист, носител на наградата "Пулицър" Сиймур Хърш, съобщава ТАСС.

"Казват ми, че играта ще бъде "това е НАТО, ние подкрепяме НАТО в настъпателни операции срещу руснаците ", което няма да заблуди света. Ние сме във война с руснаците", каза Хърш на събитие на американската неправителствена организация "Комитет за републиката", без да назовава източниците си на информацията си.

Белият дом нарече версията за събитията, описана от журналиста, „съвършена лъжа и пълна измислица“.

„Ние (САЩ) вероятно просто се заблуждаваме за това, което се случва там, за това какви ще бъдат резултатите“, каза Хърш и подчерта, че Русия все още дори не е използвала "основните си сили" в специалната си военна операция.

Тревожно е, че ЕС се милитаризира

С всички средства България трябва да избегне въвличането в тази война. Надявам се правителството да прояви твърдост. Логично е да допуснем, че има натиск. България не трябва да се поддава на този милитаристки делириум, който призовава към война до победен край, както казва Урсула фон дер Лайен.

Трезвият анализ показва, че това е война на изтощение, в която Европа се изтощава по-бързо от Русия и САЩ. Войната опустошава Украйна и нейното ожесточаване ускорява кръвопролитията. Ескалацията може да доведе до самоунищожение, ако продължим по този път.

За мен е тревожно, че ЕС се милитаризира. Това е организация, създадена с мисълта да опази мира на континента, която към днешна дата се отдалечава от своята мисия и се превръща в нещо като буфер между НАТО и Русия в този конфликт.“ (Евродепутатът Иво Христов, БНР)

Гневни коментари за „Всичко навсякъде наведнъж“

Така нареченият филмов елит този път наистина изкопа дъното. Кой даде пари за това безумие. Кой реши, че трябва да бъде номинирано за де що има престижна награда под слънцето и кой в името на братя Люмиер се гаври с човечеството и цивилизацията като провъзгласи потресаващия продукт – филма „Всичко навсякъде наведнъж“, за кино събитие на годината.

Хората трудно издържаха повече от 30 минути с тази история за азиатски емигранти в САЩ, които преминават през мултивселената и се бият с огромни изкуствени пениси, плюс кренвирши и всичко това, докато вкарват и изкарват предмети от задниците си, пише в „Труд“ Владислав Апостолов. И предлага „да се забрани от Женевската конвенция този филм да бъде пускан на военнопленници и затворници“.

„Какво гледах току-що?“, „Най-малоумният филм, печелил някога „Оскар“ – такива бяха част от хилядите негативни коментари на български зрители, залели мрежата по време на излъчването на филма.

Щом духът е високо

Голямата актриса Мария Стефанова е гост-звезда в „Кралицата майка“ – новата постановка на театър „Българска армия“. В пиесата на именития италиански драматург Манлио Сантанели, в която тя ще играе ролята на кралицата, ще й партнира Георги Къркеланов. Първата постановка на пиесата у нас беше в Театър 199 преди около 15 г.

„Миг преди да се вдигне завесата, в полутъмното аз усещам колегите ми с тяло, с дъх, с очи, със сърце. Сякаш нещо ме повдига на една педя над земята, казва в интервю за „Култура“ родената през 1939 г. в Благоевград Мария Стефанова.

„Ако не е огледалото, по сцената няма да усетя, че съм остаряла. Ако духът е високо, ако имаш идеал и той е по-високо от собственото ти дребно его, тогава няма страшно от възрастта, споделя акрисата. - Но ако се отпуснеш рано-рано, някъде към зрелостта на 50-те, когато си постигнал известни неща в професията и решиш, че това е максимумът на твоите способности – тогава става страшно. Започва ранното буренясване. И да искаш след време да събудиш този дух, не можеш, защото той лека-полека дегенерира заедно с физиката“.

След като завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ и работи 14 сезона в театрите във Враца, Русе и Пловдив, Мария Стефанова е поканена в Народния театър „Иван Вазов“. Забележителни са сценичните ѝ превъплъщения като Ния в „Преспанските камбани“ и Костанда от „Железният светилник“, Катерина от „Укротяване на опърничавата“, Настася Филиповна в „Идиот“, Нора от „Душата на поета“, Масларска от „Милионерът“ и др. Снима се във филмите „Вчера“, „Всичко е любов“, „Петък вечер“, „Равновесие“, сериала „Сами сред вълци“ и др.

„Дребни“ новини

Цената на килограм сирене в магазините на „Ел Би Булгарикум“ вече е 12,90 лв., а на кашкавала – 15,90 лв., съобщиха от компанията.

Наши производители на малини и ягоди са заплашени от фалити заради тройното поскъпване на водата за напояване.

Още преди 11 години България е била на първо място в ЕС по брой на млади хора на възраст между 15 и 34 г., които нито учат, нито работят.

Нови 7 млн. дози ваксини се очаква да бъдат доставени у нас по средата на годината. Според здравния министър д-р Асен Меджидиев и отсега е ясно, че и те трябва да бъдат бракувани. Към бракуваните до момента 2,5 млн. дози предстои да се добавят още 2,8 млн. още тази година. Ако продължи сегашният договор за ваксините, който министърът нарича безумен, трябва да плащаме и за бракуването им.

Близо 42 хил. души у нас са получили инсулт през 2022 г., но едва 2.6 на сто от тях са били лекувани по съвременните методи. Пет от болниците, които са прилагали модерно лечение преди пандемията, са се отказали да го правят, показва анализ на Българското дружество по инсулт и инициативата „Индекс на болниците“.

Българите са спечелили от хазартни игри повече от 1 млрд. лв. през миналата година. Направените залози в игрите на късмета обаче са повече 2,3 млрд. лв.

Първото официално писмо в държавната администрация у нас, написано с помощта на изкуствен интелект, бе изпратено от пловдивския областен управител Людмил Веселинов до земеделското министерство с искане да се създаде аграрна полиция. Според Веселинов изкуственият интелект ще бъде от голяма полза за държавните институции и обслужваните граждани.

Над сто автомобила от легендарната марка "Трабант" се събраха във Велико Търново. Традиционният събор на двутактовите немски автомобили, които не се произвеждат от 32 години, събра за 12-и път почитателите на трабанта. Да си трабантаджия е диагноза и лечение няма, споделиха собственици на източногерманския автомобил.

Примата Лили Иванова е дарила 1000 лв., за да помогне на "Левски" за дълговете към НАП, съобщи във фейсбук Илиана Раева, съпруга на собственика на клуба Наско Сираков, и публикува платежното, в което като основание за превода е написано "За "Левски" - отбора на народа".

98 на сто от редкоземните материали получаваме от Китай, 93 на сто от магнезия пак оттам, 97 на сто от лития - също от Китай. Ако искамития - също от Китай. Ако искам

е вериги от партньори, които са близки до нас. Канада е такъв партньор". Това заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

105 млрд. долара са щетите от опустошителните земетресения в Турция, в които загинаха над 49 хил. души, а повече от 115 хил. бяха ранени. Продължава лечението в болници на 9881 пострадали, 1832 от тях са в интензивни отделения.

Сирийският президент Башар ал-Асад заяви след срещата си с Путин в Москва, че ще приветства всякакви руски предложения за създаване на нови военни бази и увеличаване на числеността на войските в близкоизточната страна. Асад подкрепи войната на Русия в Украйна и посочи, че Дамаск признава незаконно анексираните украински територии за част от Русия, съобщи агенция РИА.

Издателската къща "Аксел Шпрингер" уволни тримата главни редактори на в. "Билд". Това е взрив за най-големия таблоид в Европа, коментира "Шпигел".

Френски фермери правят молебен за дъжд, след като през зимата нямаше валежи и в големи части от Франция сега има необичайна суша. Изчерпани са и подпочвените води, чиито нива според експерти са ниски в 80 на сто от южната част на страната.

Мароко стана четвъртият по големина износител на пресни боровинки в света, като остави зад себе си дори САЩ, съобщава Бг Фермер.

Из архива

Тодор Колев: Тържество на простотията

На мода са нахалните, които пробиват със зъби, нокти и лакти. Това се приема с лекота от хора на деня. През 1989 г. тръгнахме с наивните очаквания, че демокрацията идва за хубаво и ще променим всичко за по-добро. Но след това бързо помъдряхме.

Пренебрегнато бе най-важното – културата. На преден план излязоха съмнителни хора със съмнителни ценности. Появиха се крадци в изкуството. Мутри и в изкуството. И в момента няма нищо, дори минало. Всичко е празно, изтрито, заличено. Затова сме на днешното дередже.

Талантливият човек е с тънка кожа. Той е лесно нараним. Докато една мутра не е наранима. Тя може да се обиди, да ти отмъсти, но не може да бъде наранена. Защото казва – аз имам пари. Каква Европа, Боже мой! Разочарован съм не защото хлябът и на мен не ми стига, а защото виждам какво става. А то е пълна пустош и тържество на простотията. (Артистът Тодор Колев, из интервю в „Монитор“, април 2002 г.)