Анализи Новини

Кошмарният уикенд за банките и бизнеса

  19.03.2023 15:14  
Кошмарният уикенд за банките и бизнеса

Очаква се до часове Ю Би Ес  /UBS/ да придобие Креди Суис

Какво се случи с банка Силикън вали / SVB/ на 8 март? Защо през последвалите почивни дни никоя от компаниите със сметки в нея не спа и как  действаше бизнесът при този фалит? Анализът е по разказ на българин, чиято компания имаше сметка във фалиралата банка. И не само това – повече от половината от партньорите на фирмата му също бяха клиенти на SVB. Ето хронологията на най-тежките дни за технологичните компании в САЩ.

В деня, когато настъпва финансовата паника  компанията на българина нямала много останали пари в сметката си. Успели да ги изтеглят и  започнали разговори с пратньорите. Предупредили ги да прехвърлят парите си. Някои успяват, други не. Сайтът на банката блокирал и никой не можел да се регистрира  и да управлява  сметките си.

На 8 март  Силикън вали съобщава, че е загубила 1,8 млрд долара от продажбата на На 12 март депозите за 21 млрд долара през последното тимесечие на 2022 година. Същия ден от банката казват, че ще се опитат да съберат 2,25 млрд чрез издаване на нови акции.

На 9 март стойността на акциите на SVB пада с 60 процента за един ден.

На 9 март клиенти на банката теглят за 24 часа 42 млрд долара депозити.

На 10 март, преди отварянето на Борсата, акциите на банката падат с още 70 процента. Веднага след това регулаторните органи в САЩ спират търгуването на акциите на SVB и поемат контрол върху нея.

Федералният резерв на САЩ и правителството обявяват, че ще гарантират депозитите на всички клиенти в пълен размер, а не само до 250 000 долара. Решението се отнася за банка Силикон вали  и Сигначър банк /Signature bank/.

Верижна реакция

16 март – В Швейцария банка Креди Суис /Credit Suisse/ получава подкрепа от правителството от 54 млрд долара.

17 март – Най-големите банки в САЩ, между които  Джей Пи Морган /JP Morgan/, Банк ъф Америка /Bank of America/, Сити груп /Citigroup/ решават да помогнат с 30 млрд долара на Първа Републиканска Банка /First Republic Bank/, тъй като акциите й са спаднали с 80 процента от 8 март.

Какво става в света на банките и имат ли връзка тези фалити и проблеми с пандемията или с войната в Украйна? Застрашени ли са други банки в Европа и бизнесите по света? Къде са причините за  огромното напрежение?

Паниката е най-мощният двигател на един фалит. Тя  започва на 8 март от публикации в  туитър. Изведнъж мнозина авторитетни специалисти от инвестициионните среди заповат да пишат, че ситуацията около SVB  е опасна. Появяват се нови постове, че клиенти  тичат  към банките, създава се напрежение, че всички искат да си изтеглят парите.  95 процента от клиентите на банката  са технологични компании и тя почти няма индивидуални клиенти.  Когато клиентите са основно фирми, техните влогове са много големи   и това отличава този случай от предишни фалити на банки. Всички наведнъж  си искат парите от фирмените сметки, а това означава че се търсят огромни суми. Проблемът се усложнява  от факта, че компаниите искат да изтеглят и прехвърлят целите суми, защото в момента за тях  е трудно да намерят  ресурс за бизнеса си. Голямото теглене и прехвърляне на сметки прави уикенда незабравим с отрицателен знак. Напрежението се успокоява в понеделник, когато Федералният резерв и администрацията на Байдън вземат бързи мерки и рано сутринта обявяват, че гарантират всички пари, а не само тези до 250 хиляди долара. Избягва се  взрив в глобалната икономика и срив на борсите. Но всички компании  започват да  се оглеждат кои други банки са слаби и ненадеждни. Две други затварят, а в Швейцария правителството прави финансова инжекция  на Креди суис. Проблемите на швейцарската банка през последните години бяха много – имиджови и финансови  и сега се стига до лоша развръзка. Всички банки по света са в голямо напрежение, като основната причина е  инфлацията, предизвикана от печатането и наливането на пари по време на пандемията. Кризата е  очаквана, защото много ниските лихви  трябваше да бъдат вдигнати като единствен лост за сваляне на инфлацията. Големият проблем на Силикон  вали  бяха инвестициите в дълги облигации на ниска лихва. И когато лихвата бе вдигната, те не успяха  да се справят.

Дали ще бъдат  избегнати следващи фалити, зависи и от степента на паниката. Днес огромно влияние имат социалните мрежи и именно там  страхът растеше всяка минута. Друг проблем за банките е, че всеки може да  премести за секунди през телефона парите си от една банка в друга. Много е трудно е да се направи резултатна кампания за връщане на доверието в банките при тези реалности. Важна е  ролята  на правителствата, които могат да гарантират стабилната банкова система.

След паниката,  проблемът на спасените бизнеси е, че чакат на опашка, за да  отворят сметки в други банки. Струпването „на входа“ на   финансови институции също създава неудобства. Много от кампаниите се прехвърлиха  в Джей Пи Морган. Логистиката за отваряне на нови сметки е новият  проблем за тях. 

ФИЛИП ФИЛИПОВ

Авторът е завършил   „Международни отношения и политически науки“ в King’s College  Лондон