Новини От мрежата

БАПК: На международен път Е-79 има мост, който е пред срутване

  17.03.2023 16:52  
БАПК: На международен път Е-79 има мост, който е пред срутване

Българска асоциация на пострадали при катастрофи алармира за опасен мост на международен път Е-79 между Благоевград и Кресна, който има опасност да се срути.  

 

Мостът, намиращ се на 378-ми километър в посока Симитли-Кресна на международен път Е-79, е опасен и има вероятно да се срути. За това алармират от Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Те са изпратили сигнал до министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и Председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов, става ясно от съобщение до медиите на асоциацията.

„Направихме външен оглед и констатирахме изключително притеснителни обстоятелства - компрометирана конструкция, с разрастващи се пукнатини, откъртване на бетонови парчета и плочи, ръждясала арматура, широки фуги, кръпки на платното“ казват от БАПК.

„По международен път Е-79 ежедневно преминават хиляди автомобили – леки и тежкотоварни, както и стотици автобуси. Ако мостът се срути това би било огромна трагедия с жертви и пострадали“ алармират от Българска асоциация на пострадали от катастрофи“ алармират от асоциацията.

Те призовават отговорните институции, министерството на регионалното развитие и АПИ, незабавно да вземат мерки и да започнат процедурите за ремонт на опасното съоръжение, за да бъде предотвратена огромна трагедия.

Публикуваме целия текст на прессъобщението, без редакторска намеса:

От Българска асоциация на пострадали при катастрофи /www.bazk.org/ изпратихме сигнал до министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и до председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов. Той е във връзка с опасен мост на международен път Е-79, в частта между Благоевград и Кресненското дефиле.

Става въпрос за първия мост след град Симитли, в посока Кресна, намиращ се на приблизително км 378 от пътя. През последните месеци в Българска асоциация на пострадали при катастрофи бяха получени няколко сигнала за опасното състояние на този мост.

Ние направихме външен оглед и констатирахме изключително притеснителни обстоятелства, които будят тревога за състоянието на това мостово съоръжение. Видяхме компрометирана конструкция, с разрастващи се пукнатини, откъртване на бетонови парчета и плочи, ръждясала арматура, широки фуги, кръпки на платното и никакви следи това съоръжение да е някога ремонтирано.

От Българска асоциация на пострадали при катастрофи призоваваме отговорните институции незабавно да вземат мерки и да започнат процедурите за ремонт на това опасното съоръжение.

Нека да напомним, че районът около Симитли и Кресна е земетръсен и най-малкото земетресение може да разруши този мост. Нека да напомним за трагедията, която се случи през август 2018 г в град Генуа, когато се срути мостът Моранди и загинаха 43 души. Нека да напомним и, че този път няма алтернатива и затварянето на този мост ще блокира трафика към Сандански и Република Гърция.

По международен път Е-79 ежедневно преминават хиляди автомобили – леки и тежкотоварни, както и стотици автобуси. Ако мостът се срути това би било огромна трагедия с жертви и пострадали.

Затова апелираме собственика на пътя, който е отговорен за състоянието, изправността и безопасността на всички пътни съоръжения, да започне, в най-кратки срокове, ремонт на опасния мост, за да се предотврати трагичен инцидент по един от най-натоварените пътища в България.