Коментари

Николай Василев: От влизането на България в ЕС в страната не са правени важни реформи

  16.03.2023 15:51  
Николай Василев: От влизането на България в ЕС в страната не са правени важни реформи

Бюджетната ситуация в България е безотговорна през последните две години, което води до бъдещи потенциални проблеми, които се случват по-бързо от очакваното. Докладът на Министерството на финансите от вчера не е изненада и макар едва ли да има нужда от помощ от Международния валутен фонд, ще трябват реформаторски управления, които да вкарат бюджети без дефицити.

Това коментира Николай Василев по Bloomberg TV Bulgaria по повод предупреждението на служебния министър на финансите Росица Велкова за възможни рискове за бюджета, ако няма промяна в данъчната и социалната политика.

"Преди предишните предсрочни избори публичният дълг беше около 32 млрд. лева - в момента е над 40 млрд. лева и пак има предсрочни избори, които пак може да не родят правителство. Още малко да поспим и да казваме, че проблем няма и тази година дългът може да стане 50 млрд. лева, а догодина 60 млрд. лева. Какво трябва да се случи в държавата, за да разбере някой, че има голям проблем", попита Василев.

Съотношението дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) не расте толкова бързо, колкото в други "притеснителни" страни от ЕС, но това може да се случи с политиките на доскорошните правителства, каза Василев. Той отбеляза, че от влизането на България в ЕС реформите са почти липсващи - "може да има някои дребни неща, но те в никакъв случаи не са достатъчни". Нищо не пречеше да се направят някои реформи - а няма съкращения в публичния сектор, няма концесионни строежи на инфраструктурни проекти и "изведнъж парите в държавата не стигали - беше ясно, че няма да стигнат", добави Василев.

Запитан за риска да се промени фиксирания курс на лева към еврото, Василев каза, че логиката е бюджетна заради увеличаването на държавните разходи и натрупването на дефицити за провеждането на популистки политики.

Почти никой от управляващите в момента не иска България да се присъедини към еврозоната, а бюджетните политики от 2005 г. насам все повече отдалечават страната от тази цел, каза Василев.

Като уточни, че не познава в детайли предложението на служебния финансов министър, Василев каза, че е против облагането на свръхпечалбите на бизнеса, споменато в доклада, но е за премахването на диференцираната ставка за ДДС за всички стоки, освен при международния туризъм. Едва ли ще има нужда от помощ от Международния валутен фонд, но за това ще трябва бюджети без дефицити, предупреди икономистът.

"Докарахме я да разрушаваме добрата данъчна система и да викаме Международния валутен фонд, защото държавата е на ръба на фалит - представете си колко зле се движим в момента!... Проблемът са разходите, а не приходите - трябва да нямаме толкова големи разходи", категоричен е той.

В коментар за банковите трусове в САЩ през последните две седмици Василев каза, че не очаква повече сътресения, тъй като банките сега не са толкова агресивни и са по-добре капитализирани от 2008 г. Основната причина за фалитите в САЩ са недобре преценени рискове на фона на повишаващите се лихвени проценти, а решението да се спасят негарантираните депозити в тях Василев определи като неправилно, тъй като стимулира банките да поемат повече риск.

"Европейските банки и българските банки са много добре капитализирани и няма да има последствия", заяви Николай Василев.

Икономистът коментира и основните проблеми пред България за този век.

"На първо място, това е демографският въпрос. Политиките за демографията трябва да са най-важни и да са по-важни от всички злободневни въпроси... Парите за демография са най-добре инвестираните пари за бъдещето на нацията", смята той.