Бизнес

До 6 месеца държавата очаква цените на храните да паднат

  06.03.2023 15:50  
До 6 месеца държавата очаква цените на храните да паднат

Цените няма да паднат мигновено. Резултат от действията на държавата може да има между 3 и 6 месеца. Това коментира пред БНТ Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите.

200 са случаите на нелоялни търговски практики от проверките на институциите. КЗП може да забрани нелоялно търговски практики. Санкциите стигат до 50 000 лева, поясни Алипиев.

Търговците ни привличат с промоции, а в магазина няма наличност на рекламираната стока. Триковете за примамване на клиентите били доста добре структурирани.

Към момента няма установени нарушения относно разминаване между съдържанието на продукта и написаното на етикета. Но уж български плодове и зеленчуци се оказали вносни. Прекратяването на нелоялните търговски практики ще ликвидират предпоставката за изкуствено завишаване на цените. До момента КЗП е извършила 470 проверки.

Припомняме, на 2 март министърът на транспорта и вицепремиер Христо Алексиев обяви на брифинг, че властта продължава с координираните действия срещу спекулата.

Той отчете, че за един месец е изградена ясна методика за мониторинг и контрол, която проучва пътя на храната от производител до потребител. Предстои данните да бъдат качени на платформата, разработвана от властта.

По думите му има необосновано високи печалби и спекула. "Искаме да се уверим, че не се стига до свръхпечалби именно върху гърба на узявимите групи."

На брифинга бяха представени и данни за извършените проверки на КЗП, които били общо 471. Също така са констатирани 452 нарушения, като 200 са за нелоялни търговски практики. БАБХ е направила 333 проверки, за месец е установила 32 нарушения. НАП е извършила 340 проверки, а 71 са съставените акта за нарушения. В момента НАП извършва 150 проверки на търговски вериги и девет ревизии.

Алексиев уточни, че при пазара на краставици има аномалия, много производители не са засадили. Веригите налагали и различни такси стоките и оскъпяването минава 60%. От това обаче производителят не печели, но потребителят е ударен по джоба.

Затова служебната власт иска да осветли тези скрити такси. Всичко това обаче остава напълно законно.