Новини

Кристалина Георгиева се впечатли от икономическото управление на Украйна

  22.02.2023 16:16  
Кристалина Георгиева се впечатли от икономическото управление на Украйна

Международната общност ще продължи да играе жизненоважна роля в подкрепа на Украйна, включително и за посрещане на големите финансови нужди през 2023 г. и в периода след това. Това увери директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в края на посещението си в Украйна.

Тя посочи, че войната в Украйна има последици с широк географски обхват за местната, регионалната и световната икономика. Само ако работим заедно като глобална общност, ще съумеем да изградим по-добро бъдеще, подчерта Георгиева.

Тя допълни, че по време на срещите си с президента Володимир Зеленски, министър-председателя Денис Шмигал, министъра на финансите Сергей Марченко и управителя на Централната банка Андрий Пишний е потвърдила непоколебимия ангажимент на МВФ да продължи да подкрепя Украйна.

"В допълнение към миналогодишното спешно финансиране МВФ е интензивно ангажиран с украинските власти чрез нашия програмен мониторинг с участието на Борда (PMB), който осигурява мощна опора за макроикономическите политики и спомага за по-нататъшното катализиране на подкрепата от донорите. Резултатите в рамките на PMB са добри, което проправя път за обсъждане на пълноценна програма за финансиране от МВФ", отчете шефът на МВФ.

Георгиева открои силата на духа и устойчивостта на народа на Украйна в условията на опустошителна война.

"Бях съкрушена да видя мъката на обикновените граждани и жертвите на руската инвазия в Украйна. И все пак, докато стоях пред разрушените сгради в Киев и Ирпин вчера, успях да се убедя от първа ръка в силата и непреклонността на украинския народ. Истински ме вдъхнови неговата решимост да устои в тези изключително трудни условия", изтъкна тя.

Георгиева заяви, че е приветствала президента Зеленски и министър-председателя Шмигал за твърдото им лидерство и е похвалила украинските власти за впечатляващото икономическо управление на страната при изключително трудни обстоятелства, както и за адаптирането на политиките за справяне с огромните и сложни сътресения.

Следваната ясна визия е да се премине от възстановяване към период на трансформация, реконструкция и присъединяване към ЕС, отчете тя.

Георгиева отбеляза, че по време на посещението си е видяла една икономика, която функционира въпреки огромните предизвикателства. "Магазините са отворени, секторът на услугите функционира, а хората ходят на работа. Това е забележително свидетелство за духа на украинския народ. Държавните агенции и икономическите институции работят забележително добре: те събират данъци и изплащат заплати и пенсии. Банковата система функционира пълноценно. Независимо от атаките срещу критичната инфраструктура, икономиката се приспособява и през тази година се очаква постепенно икономическо възстановяване", посочи шефът на МВФ.