Бизнес

ЕК прогнозира спад на инфлацията в България до 7,8 на сто през 2023 г.

  13.02.2023 12:10  
ЕК прогнозира спад на инфлацията в България до 7,8 на сто през 2023 г.

Инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени в България ще спада от 13 на сто през 2022 година на 7,8 на сто през 2023-та заради по-ниските цени на енергията - това сочат данните на зимната икономическа прогноза на Европейската комисия  за тази година. Догодина общата инфлация ще спадне до 4 на сто заради очакваното понижение на динамиката на цените на храните.

От Комисията обаче предупреждават, че инфлацията в цените на услугите ще бъде устойчива в рамките на прогнозния период. Реалният брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,4 на сто тази година и с 2,5 на сто през следващата. 

Развитието на икономиката до голяма степен ще зависи от взаимодействието между заплатите и развитието на цените. В контекста на стегнатия трудов пазар, заплатите ще продължат да растат сериозно и да поддържат потреблението на домакинствата, се казва още в прогнозата. 

Бързото нарастване на износа през миналата година е стимулирано от възможността да бъде удовлетворен недостигът на храна, метал и други материални продукти, причинен от агресивната война на Русия в Украйна. 

Очаква се обаче растежът на износа да се забави значително тази година заради сериозно изчерпани възможности на пазарния дял на експорта. През 2024 година обаче той ще нараства в синхрон с външното търсене. 

Увеличеното усвояване на европейските фондове, по-точно по плана за възстановяване и устойчивост, ще бъде в подкрепа на общите инвестиции за тази и следващата година. Евентуално отлагане на неговото приложение обаче поставя на риск инвестиционния растеж.