Новини

Христо Грозев бил принуден да напусне Австрия

  02.02.2023 17:53  
Христо Грозев бил принуден да напусне Австрия

Разследващият журналист Христо Грозев е бил принуден да напусне Австрия, където живее от близо 20 г. Според виенския вестник "Фалтер" той е заплашен от руските служби за сигурност, съобщи "24 часа". По думите на Грозев той подозира, че в австрийската столица "има повече руски агенти, отколкото полицаи". Журналистът е имал намерение да се във Виена след пътуване в САЩ, но е бил предупреден от свои близки, че може да бъде изложен на опасност, ако реши да го направи.

53-годишният Христо Грозев участва в някои от значимите разследвания, като отравянето на руския двоен агент Срегей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през 2018 г. Разследва и отравянето на кремълския критик Алексей Навални. Преди дни стана ясно, че документалният филм за руския опозиционер Навални, в чието създаване участва и Христо Грозев от платформата Bellingcat, е номиниран за Оскар.

През юли м.г. руската ФСБ обяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.

"Смятат ме за престъпник, но аз не мога да се защитя, защото не знам в какво съм обвинен. И очевидно искат да разбера, че знаят къде точно живея", обяснява журналистът пред "Фалтер". Грозев отрича всички обвинения срещу него и на свой ред обвинява руските служби във фалшифициране на доказателства, за да подкрепят твърденията си.