Новини Светът

ЕК пристигна в Киев

  02.02.2023 14:53  
ЕК пристигна в Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и 15 европейски комисари пристигнаха в Киев за разговори с ръководството на Украйна, което се надява да получи новини за ускорено членство в ЕС. Европейските дипломати обаче дават да се разбере, че това може да отнеме доста време.

ЕК обяви, че срещата в Киев "ще даде възможност за обмен на мнения по много области на сътрудничество между ЕС и Украйна, за обсъждане на бъдещото възстановяване, както и на европейския път на страната. Фон дер Лайен публикува в профила си в туитър снимка от гарата в Киев и написа: "Хубаво е да се върна в Киев - за четвърти път от началото на руската инвазия", посочва Би Би Си. Експертите очакват, че срещата на върха Украйна-ЕС в Киев ще бъде първият път, когато Брюксел ще коментира на високо равнище дали Украйна е по-близо до присъединяване към ЕС през последните седем месеца.

Президентът Володимир Зеленски нарече срещата на върха седмица на европейската интеграция. Той даде ясно да се разбере, че Киев очаква конкретни решения от европейските партньори, като се има предвид успехът, който страната му е показала в придвижването си към ЕС, въпреки руската инвазия. През пролетта на миналата година Украйна спешно подаде молба за членство в ЕС, а през юни ЕС предостави на страната статут на кандидат за членство - нещо нечувано.

Преди срещата на върха украинският министър-председател Денис Шмал заяви, че страната си е поставила амбициозната цел да се присъедини към ЕС в рамките на 2 години. Няколко държави членки на ЕС, обаче призоваха ръководството на съюза да обясни на украинските власти, че това е невъзможно да стане в такъв срок.

Процесът на присъединяване към ЕС обикновено отнема няколко години и в момента няколко държави са на опашката. Освен на Украйна, статут на страна кандидатка вече са получили Албания (през 2014 г.), Молдова (през 2022 г.), Северна Македония (през 2005 г.), Черна гора (през 2008 г.), Сърбия (през 2009 г.) и Турция (през 1999 г.).

Срещата на върха ЕС-Украйна е ключово събитие в отношенията между Киев и Брюксел. Обикновено те се провеждат в края на годината, за да се направи равносметка на сътрудничеството през изминалите 12 месеца, да се подпишат документи или да се обявят важни решения. Но през 2022 г. срещата на върха е отлагана няколко пъти заради войната и в крайна сметка е решено да се проведе в началото на 2023 г. Часът и мястото бяха окончателно договорени едва на 9 януари.

В условията на пълномащабно нахлуване в Украйна ЕС безпрецедентно увеличи финансовата и военната си подкрепа за Киев и наложи девет пакета санкции срещу Русия.

Предоставянето на статут на страна кандидатка за членство в ЕС на Украйна през юни беше съпроводено с няколко условия. Киев трябва да изпълни изискванията за реформи в седем области, включително съдебна реформа и мерки за борба с корупцията. Едва след това ще може да премине към следващия етап - официалното започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Киев показа напредък в някои области. Стартира дейността на Висшия съвет по правосъдие, парламентът прие закони за медиите и националните малцинства, още през юли 2022 г. беше назначен нов ръководител на Специализираната антикорупционна прокуратура (САП), а антикорупционните органи значително активизираха работата си и започнаха дела на високо равнище през последните месеци.

В сряда тази седмица беше претърсен домът на един от най-богатите хора в страната, олигарха Игор Коломойски. Поводът е разследване на големи корупционни схеми, в които са замесени Ukrtatnafta и Ukrnafta.

Но има области, в които Западът все още не вижда напредък. Украйна все още не е назначила ръководителя на Националното бюро за борба с корупцията, не е завършила избора на Висшия съвет на правосъдието и на Висшия квалификационен съвет на съдиите, а реформата на Конституционния съд продължава да бъде основна пречка.

В предварителния вариант на изявлението на ЕС, което ще бъде публикувано от дипломатите след срещата на върха, се казва, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз. Той също така признава значителните усилия на Киев през последните месеци за потвърждаване на статута на страна кандидатка.

Източници от Брюксел обаче съобщиха за Би Би Си, че няколко държави, сред които Франция, Германия, Италия и страните от Бенелюкс, са се опитали да променят части от изявлението, чийто тон според тях е бил прекалено оптимистичен.

Високопоставени европейски служители не се съмняват, че Украйна ще се присъедини към ЕС в бъдеще, но засега никой не иска да посочи точна времева рамка. "Ще го направим, но по най-краткия път няма да се получи", каза един от дипломатите.

Брюксел ще оцени официално напредъка на Украйна в реформите едва през есента, но украинската страна даде да се разбере, че възлага сериозни надежди на срещата на върха.

От своя страна ЕС планира да изрази още веднъж солидарността си с Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия по време на срещата на върха, като подчертава, че провеждането на подобна среща в зоната на военни действия е историческо събитие.