Коментари

Надежда Нейнски: За Шенген и ЕС ни трябва кабинет с ясно геополитическо мнозинство

  02.02.2023 10:55  
Надежда Нейнски: За Шенген и ЕС ни трябва кабинет с ясно геополитическо мнозинство

България трябва да има геополитическо мнозинство с много ясно лице и много ясен дневен ред. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред БиТиВи.

Тя обясни, че е важно коалицията, която ще се очертае между ПП и ДБ какъв хоризонт ще има и в каква конкретика ще е. Избирателите са доста уморени от постоянните политически заявки, които не водят до реални политически резултати. Всеки един трябва да знае какво се цели с това обединение, настоя Нейнски.

По думите ѝ заявки и закани в политиката винаги е имало, но е важно каква е конкретиката. Когато една коалиция говори за реформи, трябва да обясни къде ще се насочени, както и по важни геостратегически въпроси включително, подчерта Нейнски. Важно е как партиите ще се определят по геополитическите политики и дневният ред на Европа, каза тя.

За пътя на България в Шенген, Нейнски коментира, че от нас зависи да убедим партньорите си в ЕС в това, че България защитава границите си и може да бъде част от европейската сигурност. Най-важното условие е България да има редовно правителство, подкрепено от геополитическо мнозинство. За нас е важно да достигнем до онова ниво на политическо доверие, на база, на което всички държави да вземат тяхното единодушно решение да ни приемат в Шенген, подчерта бившият външен министър.

ЕС не е учителка, която ни наказва в ъгъла, че не сме си написали домашното, а се стреми да ни помогне да изпълним това, което е проблемно за нас, каза тя.

Нейнски посочи, че в БСП нищо ново не е научено, тъй като социалистите отказват да се развиват и да се променят. За нея е интересно да разбере каква различна оценка би могла да има БСП относно Гладомора в Украйна, където са загинали толкова много хора.

По отношение на предстоящите чествания на годишнината от рождението на Гоце Делчев в Република Северна Македония, Нейнски посочи, че провокации винаги ще има. Премахването на езика на омразата е важното и необходимо условие, за да може РСМ да започне преговори за влизане в ЕС, категорична бе тя. Вписването на българите в Конституцията на РСМ не подлежи на съмнение и това е важна стъпка напред.

Нейнски вижда влияние на всички онези, които не желаят РСМ да стане част от ЕС.

Във връзка с войната в Украйна, Нейнски посочи, че е трудно да се каже как ще се развие ситуацията в Украйна. Най-лошият сценарий е тази война да се превърне в замразен конфликт, предупреди тя.