Новини Развлечения

101 години от рождението на незабравимата Стоянка Мутафова

  02.02.2023 10:34  
101 години от рождението на незабравимата Стоянка Мутафова

101 години от рождението на голямата актриса Стоянка Мутафова стават днес. За съжаление, тя почина на 6 декември 2019 година.

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Роден е в град Русе, където малката Стоянка често гостува като дете.

Кръщелното ѝ име е Стояна-Мария. Наречена е на дядо си Стоян и на Дева Мария, за да я закриля, защото се ражда много хилава. За първи път е изписана като Стоянка на плаката за пиеса в Народния театър. Тръгнала да обяснява на директора Николай Лилиев, че трябва да поправи грешката, но колегите й я убедили, че така ще и върви повече.

Родителите й искат тя не се захваща със сцената и след като завършва Първа софийска девическа гимназия по тяхно настояване записва класическа филология в Софийския университет. Дипломира се, но вече е наясно, че актьорството е влече неудържимо.

Излиза за първи път на сцената, когато е 13-годишна и е на почивка с родителите си в Казанлък. Дошли да карат ваканция видни театрали решават да поставят “Женитба” от Гогол в местното читалище. Режисьор е младият Петър Увалиев. Малката Стояна си издейства ролята на слугинчето и излиза на сцената с живо коте.

За да блесне пред публиката, си измисля да падне в кулминационния момент от представлението, макар че подобно нещо в пиесата няма.

“Точно когато един актьор гръмогласно крещеше - разказва Мутафова, - аз се строполих на сцената, пуснах котето и то се стрелна в публиката. Всички много се смяха, а след това говореха само за мене. Така успях да блесна...”, спомня си по-късно Мутафова.

Завършва държавната театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Първата ѝ роля е в “Хитрините на Скапен”, постановка на проф. Стефан Сърчаджиев. В пиесата “Дон Жуан” играе мъж - мустакат слуга на женския прелъстител.

Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г. Мутафова дебютира в първата постановка на Сатирата - “Баня” на Маяковски. Спектакълът е оценен като слаб и много от командированите актьори се връщат в предишните си театри. Стоянка и Калоянчев обаче остават и стават стожерите на трупата, към която постепенно се присъединяват и Георги Парцалев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Васил Попов, Димитър Манчев, Константин Коцев, Невена Коканова, Златина Дончева и много други.

След Сатиричния Мутафова играе от 1991 г. в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

Участва в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

През 1963 г. Мутафова и Калоянчев стават първите заслужили артисти на Сатиричния театър. От 1977-а тя вече е народна артистка.

През годините получава орден “Народна република България - втора степен ” и два пъти орден "Св. св. Кирил и Методий - І първа степен”.

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

На 2 февруари 2019 г. Мутафова отбеляза своите 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден в Зала 1 на НДК.