Бизнес

EMA одобри нова перорална биологична терапия за псориазис

  31.01.2023 14:16  
EMA одобри нова перорална биологична терапия за псориазис

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) при Европейската агенция по лекарствата ЕMA прие положително становище и препоръча на ЕК да издаде разрешение за употреба на лекарствения продукт Sotyktu (деукравацитиниб), предназначен за лечение на умерен до тежък псориазис, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор. Лекарството е продукт на фармакомпанията Bristol-Myers Squibb Pharma.

Sotyktu ще се предлага под формата на филмирани таблетки от 6 mg. Активното вещество на Sotyktu е деукравацитиниб, селективен имуносупресор – алостеричен инхибитор на ензима тирозинкиназа 2 (TYK2), който принадлежи към семейството на JAK-киназите.

Ефективността на лекарството е доказана в три многоцентрови, рандомизирани, двойно-слепи, плацебо-контролирани проучвания. Според досегашните наблюдения Sotyktu дава първите резултати средно 16 седмици след началото на терапията. Сред често наблюдаваните нежелани реакции са инфекции на горните дихателни пътища, в частност назофарингит, така също херпес симплекс, възпаления на оралната лигавица, венците, езика, небцето и устните, както и фоликулит и акне.

В момента в Европа има близо 14 млн. души, които страдат от псориазис. Новите биологични терапии, към които принадлежи и Sotyktu, по мнението на специалистите пр  разкриват нови, по-добри възможности пред пациентите за по-дълги периоди на ремисия и по-добро качество на живот.