Реакция

Повече българи гледат без страх към края на зимата

  31.01.2023 13:00  
Повече българи гледат без страх към края на зимата

Отмина ли историческият пик на икономическата тревога? Под това заглавие изследователите от "Галъп интернешънъл болкан" представят данните от последното си проучване на общественото мнение в началото на годината с фокус върху икономиката и очакванията на българите за личните им финанси.

Масовите опасения за икономиката на страната, тревогите от инфлацията и личните пари показват признаци на спад в началото на 2023 г., макар и да остават исторически високи. Пикът на тревогата е отминат и ако войната и ново повишение на цените не отбележат нов пик, изследователите от "Галъп интернешънъл" смятат, че зимата ще бъде премината с повече страхове, отколкото с реални проблеми.

И макар и все още по-голяма част от българите да са разтревожени и песимистми за предстоящото - 55,3% очакват общото икономическо положение да се влошава, те вече са по-малко от тревожните през есента на миналата година - 63,2%.

Расте - от 16,8% на 22,4% очакването да няма промени. 7% продължават да вярват, че се очаква подобрение.

Снимка 604538

Попитани за очакванията за личните си финанси, българите показват даже още по-отчетливо успокояване, макар и при запазена фонова тревога. След 52% през есента, сега делът на очакващите влошаване е 40,7%, осезаемо е връщането на нивата на отговорите "ще остане същото" - от 22,7% на 30% - а плахо съживяване се наблюдава дори и при очакванията за подобрение - при 8,4% през есента, сега 11,1% вярват в това.

Пандемията и политическата криза, започнала през 2020 г., промениха картината отчетливо в негативна посока, но сега вече личат първи признаци на възможно разведряване.

Влиянието на политически фактори въобще често се наслагва върху самите обективни икономически и финансови фактори. Смените във властта, например, нерядко водят и до повишаване на позитивните оценки и очаквания за икономиката и личните пари. Тези начални кредити на доверие постепенно се изчерпват в хода на мандатите. В края на мандатите обикновено се натрупват отрицателни оценки.

Снимка 604539

От "Галъп" правят и сравнения с данните, с които разполагат за нивата на тревожност на българите от началото на века. 

Тревогата за икономиката, от която като че ли България сега излиза, е била през 2022 г. на сходни нива с тази по време на международната криза, кулминирала през 2009 г. Именно през 2009 г. идва и рязко разсейване на тревогата с идването на новата тогава политическа енергия в лицето на Бойко Борисов. Но после тревогата се завръща и в края на 2012 г. достига пикови стойности с края на неговия първи мандат и на свой ред е разсеяна с неговата оставка.

Именно в края на първия мандат "Борисов" обаче е и единственият друг случай от началото на века насам, заедно със случая от 2022 г., в който опасенията за влошаване на личните финанси са преминавали над 50%.

Например, един от малкото пикове на оптимизъм за парите на страната и оптимизъм за собствените пари в последните десетилетия идва отчетливо с изборите през лятото на 2001 г., довели на власт Симеон Сакскобургготски. Този начален "бонус" бързо е изчерпан, но позитивните икономически резултати на страната ни в предприсъединителния период довеждат до плавен ръст. По-късно и той се амортизира, за да се стигне и до преминаване на границата от 60% тревога за икономиката на страната и близо под 50% - за личните пари, по време на глобалната криза.

Протестите в началото 2013 г., които доведоха до слизане от власт на тогавашното правителство на Борисов, явно повишаваха усещането за добра перспектива за промяна и това бе свързано с моментен спад на тревогата.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Последното изследване е проведено между 12 и 20 януари 2023 г. сред 808 души чрез пряко интервю "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.