Коментари

Седмичен коментар

  30.01.2023 11:29  
Седмичен коментар

Престъпление от омраза

Президентът Радев коментира българо-македонските отношения

Държавният глава определи случая с пребития секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков като "израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и към всичко българско". По думите му е изключително важно този път властите в РСМ да заявят ясно, че това е престъпление от омраза. "Не е битов скандал, не е криминален случай, а престъпление от омраза.  Защото ненаказаните и неиздирените много случаи на системен тормоз над хората с българско самосъзнание водят до такива случаи на физическо насилие и  ескалация", посочи Радев

"Трябва много работа от страна на македонското правителство и институции, за която многократно съм призовавал - смяна на учебниците, на отношението на институциите към македонските българи", категоричен е президентът. Той припомни, че на два съвета в ЕС е бил "сам срещу всички" и е налагал вето, докато ЕС не прие, че това не е двустранен проблем и въпрос само за история и език, а въпрос за елементарни човешки права. 

Пендаровски не бил съгласен

България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков бе пребит, смята президентът на РСМ Стево Пендаровски. 

В интервю за тв Телма Пендаровски каза, че и той, и правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България. 

Миналото ни обединява, не ни разделя

Миналото винаги ще ни разделя, докато в Северна Македония градят своята идентичност на миналото, а не на настоящето и бъдещето. Миналото ни обединява, не ни разделя. Те искат да ни разделя. Щом го искат, нека да го изживеят докрай, както искат те. В България също има хора, които живеят с миналото, но в Македония като че ли са повече. Там цялата т.нар. македонска идентичност почива на исторически факти, в болшинството си фалшифицирани.

4 февруари е датата на Гоце Делчев, който в северно-македонската действителност има статут на национален герой. Аз, ако бях на мястото на нашите хора, щях да попитам кой даде костите на Гоце Делчев да бъдат погребани в Северна Македония? Ние сме направили нашата грешка. Тези, които са я направили, гузно мълчат. Сега ще трябва да си сърбаме попарата.(Проф. Христо Матанов, БНР)

 

Пеканов не е песимист

Защо поетите досега ангажименти са невъзможни

Все още можем да се впишем в сроковете за приемане на еврото и да въведем валутата на 1 януари догодина. Ако бъде одобрено членството на България в еврозоната през юли, от август цените у нас ще бъдат в лева и в евро, каза вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов по Нова тв.Препоръката му е още преди въвеждането на еврото да се вземат сериозни мерки в защита на крайния потребител, за да не се прехвърля върху него повишението на цените.

"Аз видях информационната кампания - лъскава и добре подготвена, на "Възраждане" за техния референдум. Навсякъде те лансират един куп, според мен, митове и неверни факти, че ние ще се откажем от паричната си политика, коментира Пеканов. - Ами ние сме се отказали от нея през 1997 г. с влизането във валутния борд. Нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност".

„Локхийд Мартин“: Вече започна производството на българската партида самолети F-16

Според Джонатан Лин, който отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа, вече е започнало производството на българската партида самолети. Това той каза в предаването „На фокус“ по Нова телевизия. "F-16 се произвежда повече от 40 години в нашите заводи, така че не е нещо ново за нашата компания. Тази седмица имахме тестови успешен 50-минутен полет, така че този модел вече лети и ще произведем доста от него до 2025 г.  Още шест държави искат F-16. Двама от пилотите ни с прякори Сирената и Професионалситът пилотиха изтребителя, а това е крайъгълен камък в това, което правим. Те дадоха много добра оценка за състоянието им", заяви Лин.

По думите му в момента върви основният монтаж на самолетите. "Все още нямаме и осемте изтребителя от първата партида, засега имаме само първият. Надяваме се да го сглобим и да го видим как лети през следващата година“.

 

Заедно можем повече

Предизборно ръкостискане на ДБ и ПП 

"Демократи за силна България" се съгласи коалиция "Демократична България” да води преговори с "Продължаваме промяната" за общо явяване на парламентарните избори през април. Решението бе взето на национално съвещание на партията в събота

"Защо логото на БТВ се изписва на латиница?

Телевизията ви срамува ли се, че е българска?". С тези въпроси бившият парламентарен шеф проф. Огнян Герджиков се обърна към водещата на предаването "Тази събота" по БТВ Жени Марчева.Журналистката му отговори, че ни най-малко това е причината и понякога името се изписва и на кирилица. 

Герджиков обаче настоя забележката му да стигне до ръководството на БТВ, която нарушавала закона. "Омръзна ми навсякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която измества кирилицата", коментира той.

Искаме децата ни да са момче или момиче, а не нещо трето 

Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова и допълни: Винаги ще защитаваме пострадалите хора от домашно насилие, но никога няма да се съгласим в България да има трети пол извън мъж и жена.

БСП е против Истанбулската конвенция, защото тя е обявена за противоконституционна. Защото срещу нея е българската църква, всички вероизповедания в България, и защото сме за традиционното християнско българско семейство. Защото искаме децата ни да са момче или момиче, а не нещо трето измежду четиринадесет други в един списък“, каза Нинова.

Маскарадни игри в парламента?

Парламентът много трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца най-вече за ефективен механизъм за контрол на главния прокурор. Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебати от самото начало на Народното събрание. Сега чуваме чанове - част от маскарадните игри. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в парламентазаяви президентът Румен Радев пред журналисти на фестивала "Сурва" в Перник

Вместо закони, избори в изобилие

Само един час работа на народните избраници струва на бюджета 30 хил. лв., пише в коментар „24 часа“. Аот октомври досега те са изговорили повече от 130 часа в пленарната зала. Тези пари обаче са само за заплати, тук не влизат субсидиите за партиите, режийните, нито парите за администрацията. За цялото това време „народните любимци“ са приели едва 39 закона при планирани повече от 300.

Най-лошото е, се подчертава в коментара, че депутатите не успяха да приемат закони по Плана за възстановяване, които са важни, за да си вземем парите от Европа. 

Германски медии за България

„България не може да се успокои. Страната е в трайна криза. Доверието на избирателите се топи.“ Това са част от коментарите на чужди медии преди поредните предсрочни парламентарни избори, пред които е изправена страната. Какво още пишат чуждите медии, съобщава „24 часа“, позововайки се на „Дойче веле“.

В коментар за „Тагесцайтунг“ германската журналистка Барбара Йортел пише дори за „политическа трагедия“ и „трайна криза“. А по повод на предстоящите пети поред парламентарни избори само за две години, тя отбелязва: „На фона на сегашното положение участниците в тези избори навярно биха могли да сиспестят новото усилие“.

Предаването „Тагесшау“ преценява като много малки шансовете на България да излезе от политическата криза.

Цитирани са наблюдатели, които говорят за „задънена улица“. Новите избори на 2 април според тях едва ли ще доведат до създаване на ясно мнозинство в парламента. Причината за това било силното разединение в българското общество.  

„Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до нарастващо разочарование и загуба на доверие от избирателите. В такива условия шансовете на националистическите партии са да увеличат подкрепата си“, коментира „Тагесцайтунг“.

Петков призова: Не обръщайте внимание на „борисовките“

Не закъсня и реакцията на Нинова

Асен Василев и Кирил Петков са забогатели с между 800 млн. и 1 млрд. евро заради посредничеството за оръжие с Украйна, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща в събота с депутати от партията си.

Според него от 5 млрд. в посредниците са отишли 20%. "Браво, че сте пратили оръжието за Украйна. Лошото е, че сте лъгали. Ако не бяхте лъгали, сега "Ди Велт" и другите западни медии щяха да кажат "Браво" на България и на българските политически отговорни партии, че са сложили от първия ден украинското знаме, коментира Борисов.

Кирил Петков нарече "пълни глупости“ твърденията на Борисов и призова „да не се обръща внимание на "борисовките", защото те отвличали вниманието от важните неща“.

Не закъсня и реакцията на Корнелия Нинова. „ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители. Борисов се похвали, че благодарение на него Народното събрание е решило да предоставяме оръжие за Украйна, а ПП и ДБ не го направили, защото БСП ги спирала в правителството“, заяви тя и поиска отговор от службите за доставката на оръжия за Украйна.

ЕК ни праща порой наказания

Наказателна процедура срещу България откри в четвъртък Европейската комисия заради отстъпката от 25 стотинки на литър бензин, дизел, метан или пропан-бутан. Според Брюксел тя е дискриминационна и непропорционална“ и нарушава принципа на европейския пазар за свободно движение на хора, стоки и услуги, съобщи „Дневник“

ЕК даде под съд България за неприлагането на европейските схеми за насърчаване използването на възобновяема енергия и за липсата на мерки за справяне с инвазивните чужди видове растения и животни, които намаляват биологичното разнообразие, застрашават здравето на гражданите и нанасят щети на икономиката.

Напредва и наказателната процедура за прилагане на европейската директива за командированите работници.

Освен това ЕК смята, че България не спазва задълженията си за ежегодно намаляване на нивата на серен диоксид, азотни оксиди, неметанови летливи органични съединения, амоняк и фини прахови частици във въздуха, което се изисква по директивата за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители. 

Наказателна процедура срещу България е отворена и заради неправилното прилагане на правилата за премахване на терористично съдържание в интернет, което трябва да става до един час след подаването на сигнала от съответните национални власти.

Чехите си избраха натовски генерал за президент

"Победиха ценности като истина, достойнство, уважение и смирение. Убеден съм, че те се споделят от огромното мнозинство от нас. Струва си да се опитаме да ги направим част от живота си и да ги върнем в Пражкия замък и нашата политика". Това заяви новият президент на Чехия Петр Павел, след като спечели балотажа с бившия премиер Андрей Бабиш, един от най-богатите хора в страната.

61-годишният Павел е бивш генерал, началник на Генералния щаб и на Военния комитет на НАТО.Подкрепя приемането на еврото и гей браковете, пишат медии.

По 7 хил. лв. за съветник на бившия премиер

Това става ясно от справка, която служебният премиер Гълъб Донев е предоставил на депутати от БСП по тяхно искане. Кирил Петков е имал 17 членове на политическия си кабинет. Сред тях са началникът на кабинета Лена Бориславова, проф. Радка Аргирова, здравен съветник, Весела Чернева, съветник по външната политика. Ако получената сума се раздели по равно между всички членове на политическия кабинет, който беше на власт от 1 януари до 2 август 2022 г., се получават бонуси 6972 лв. за всеки от тях.

Членовете на кабинета на вицепремиера по ефективно управление в правителството на четворната коалиция Калина Константинова са си разпредели 49 817 лв. от януари до август м.г. Сътрудниците на останалите вицепремиери са получили по-малко.

В справката премиерът Донев е посочил, че неговите десет политически съветници са взели от 2 август до31 декември 2022 г. средно по 2 хил. бонуси за пет месеца управление.

Летище Русе минава в частни ръце срещу нула лева

Това следва от решението на общинския съвет регистрираната на 5 януари фирма "Еърпорт Русе" ООД да получи безвъзмездно аеропорта за ползване в следващите 10 годинисъобщи „Сега“. Новите стопани твърдят, че летището ще заработи още напролет, като на първо време ще обслужва самолети за борба с градушките, както и че ще инвестират 14 млн. евро.

Кметът Пенчо Милков обяви сделката за исторически моменттъй като това ще върне Русе на картата на търговското въздухоплаване и вече няма да се налага общинският бюджет да дава по 90 хил. лвгодишно за поддържане на авиообекта.

Летището е "на трупчета" от доста години. Известно и като "Щръклево" (разположено е в едноименното село), то има статут не на летище, а на летищна площадка - може да обслужва само малки самолети. През 2015 г. държавата го прехвърли на община Русе. 

Ако харчим за стени и огради...

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон е отхвърлила искането на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българо-турската граница, предаде австрийската агенция АПА. „В бюджета на ЕС за това не са предвидени средства. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща“,заявила Йохансон.

На обратното мнение е председателката на ЕК Урсула фон дер Лайнен. В писмо до евролидерите тя посочва, че трябва да бъдат насочени средства от ЕС за укрепване на състоянието на границите. Според неябългаро-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на ключовите външни граници на ЕС чрез целеви мерки, които да бъдат открити и за други заинтересовани страни членки”. 

Станишев ще разбужда конгреса на БСП

„Аз няма да бъда в позицията на наблюдател. Аз ще бъда човек, който ще търси съмишленици на кауза. В момента имаме конкретен хоризонт - конгрес на БСП. Аз като член, делегат на конгреса, ще положа усилия съпротивителните сили за спасяване на партията да се събудят", обяви на пресконференция Сергей Станишев, бивш председател на БСП и на ПЕС,цитиран от „Дневник“

Попитан дали ще се кандидатира отново за председател на левицата, Станишев не потвърди. "Не може каузата да бъде да се свали Нинова и да дойде просто друг човек. Ако няма колективен дух, съдържателна политика, нищо няма да се промени", каза той.

Повече от 4 млн. лв. за близо две години 

Толкова е похарчило МВР за охрана на картините, конфискувани от хазартния бизнесмен Васил Божков, съобщи пред пред Би Ти Ви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Освен това МВР отделяло и жива сила за тази дейност.

През 2021 г. вече закритата специализирана прокуратура съобщи, че от дома на обвиняемия Божков и съпругата му Елена Динева в столицата са иззети 1418 картини и 45 графики. Творбите бяха предадени за съхранение на Националната художествена галерия при осигурена охрана от вътрешното министерство, припомня „Сега“.

През 2020 г. от сградата на столичната улица „Московска“ 43 бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности. От прокуратурата обявиха, че законно регистрирани са едва 212.

"Младост" догонва "Люлин" 

Двата най-големи района на София - "Младост" и "Люлин", значително са стопили разликата помежду си по брой на населението, показват данни от Преброяване 2021, огласени НСИ, пише „Сега“.

Жителите на София са 1 274 290 души, което е 19,5% от населението на България. Намалението спрямо 2011 г. е 17 301 души.

Преди десет години "Люлин" беше най-големият район на столицата с 11 914 души преднина пред "Младост", сега разликата е само 2065 души. Много е вероятно "Младост" вече да е най-големият район на София, тъй като, за разлика от "Люлин", продължава да расте. 

Преброяването показва, че хората бягат от центъра, а южните квартали продължават да са най-желани. Въпреки бурното строителство, отливът в някои райони продължава. Такъв е случаят със „Средец“, чиито жители през десетте години между двете последни преброявания са намалели. Това е и районът с най-голям дял население в пенсионна възраст - 31,8%.

Най-младият район е "Витоша", следван от "Красна поляна". На последно място е "Студентски".

98,5% от населението на столицата към 7 септември 2021 г. е с българско гражданство. От тях 0,9% са с двойно гражданство – българско и друго.

2 млрд. души по света ядат насекоми

Официално домашните щурци могат да се използват в храната замразени, сушени или на прах. Това ще се отнася и за ларвите на брашнен бръмбар. Това стана възможно след влизането в сила от 24 януари на нов закон на ЕС. Понастоящем има още осем заявления за разрешаване на насекоми като храна", съобщават от Европейската комисия.

Насекомите били идеалният отговор за много проблеми в хранително-вкусовата промишленост, защото са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешко, говеждо, риба или свинско), а освен това са вкусово неутрални.

В Полша, например, вече се продават пликчета с "Хрупкави щурчета". Личинките  съдържат до 50% висококачествен протеин и 30% ненаситени мастни киселини. Не съдържат захар, хормони, оцветители и консерванти. 

Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. Техните любители в Европа също се увеличават, пише БГНЕС.

А как е у нас? 

Доц. Десислава Вангелова от Университета по хранителни технологии съобщи по Нова тв, че работятза включването на насекоми в хляб, кексчета, паста, сосове. Влагали сме ги и в колбаси. Не бива да променят вкуса на продукта, а да добавят стойност.Съдържанието на насекоми трябва да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия“, каза Вангелова По думите ѝ хранителните продукти с насекоми на нашия пазар са внос.

Защо легендата Род Стюарт дарява скенери

"През всичките ми години в тази страна, никога не е било толкова зле. Разкарайте това проклето правителство", заяви по Скай нюз легендарният британски изпълнител сър Род Стюарт, съобщи БНРДълго време привърженик на Консервативната партия, сега той смята, че нейното правителство трябва да си отиде и да даде път на Лейбъристката партия. 

Стюарт ще дари пари за закупуване на 10 или 20 скенера, след като с очите си видял пустеещи стаи със скенери в частна клиника. Според него е безобразие хората да чакат дълго време за скенер или да получат необходимото лечение. Певецът изрази подкрепата сиза стачкуващите медицински сестри и добави, че националното здравеопазване на Великобритания се нуждае от сериозен ремонт с цената на милиарди паунда, за да се преодолее кризата.

„Дребни“ новини

1351 лв. е "чистият" месечен доход, с който един работещ, живеещ сам, трябва да разполага, за да се издържа. За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете до 14-годишна възраст сумата е 2432 лв.,сочат най-новите данни на КНСБ за четвъртото тримесечие на 2022 г

14 млрд. лвв банките са спестили фирмите и домакинствата през 2022 г.когато беше регистрирананай-високата инфлация в България от 24 годининасам. Въпреки поскъпването на живота и ниските лихвени проценти, бизнесът е натрупал малко над 8 млрд. лв., а домакинствата – 5.5 млрд. лвспестявания.

Между 5 и 8 лв. да стане таксата за посещение при личен лекар или да се върне първоначалният вариант да е 1% от минималната работна заплата, настоява Българският лекарски съюз.

От 1 февруари до края на годината всички деца до 10 години ще пътуват безплатно. За учениците остъпката ще се увеличи от 20 на 70%. Намалението на цената на картатата за пенсионерите ще е с допълнителни 20%. Това реши правителството, като одобри 73 млн. лвдопълнителни средства за подкрепа на обществения транспорт в цялата страна.

Учениците от 1 до 12 клас ще получават безплатно учебници от учебната 2024/2025 година, реши Народното събрание по предложение на БСП. Сега учебниците са безплатни до 7 клас включително.

Война“ е думата на 2022 г. За нея са гласували 51% от участниците в допитването на платформата „Как се пише?“. След нея се нареждат „инфлация“ и „избори“.На седмо място е изразът „Мижав интерес“. През 2021 г. на първо място беше „преценям“ – от шеговития израз „всеки сам си преценя“, а на второ – „антиваксър“ и „изчегъртване“.

Нови 16 метровлакакоито не са произведени в Русия, ще купи "Метрополитен" ЕАД. Обществената поръчка е за 250 млн. лв. С тях ще бъдат осигурени осем влака за отклонението на третата линия към район "Слатина", а други осем - за първа и втора линия, по които сега се движат само руски влакове. 

69.2% от учителите казват, че не налагат санкции на учениците, защото процедурата е бавна и мудна, а 63.5% - защото е тежка и безсмислена. 71% от преподавателите се възпират да санкционират ученици, защото се притесняват от неуважителното, понякога скандално, отношение от някои родители, а близо 46% се страхуват от пропуски в процедурата. Това показва национално проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Представители на Русия не бяха поканени на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау" от Червената армия заради руската агресия срещу Украйна, съобщи музеят в Аушвиц, цитиран от Франс прес. Досега Русия винаги е участвала в церемониите, които се провеждат всяка година на 27 януари.Лагерът, в който загиват около 80 хил. поляци, 25 хил.роми и 20 хил. съветски войници, е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г., припомня Франс прес.

Из архива

Прощаването 

Поезията на Вазов е пълна с България

На 22 септември, петък, денят е слънчев. Вазов се връща от разходката си за обяд. Цялата сутрин е в добра форма, бодър и шеговит. Смята да огледа за последно драмата си „Престолът“. Всички го чакат за обяд в трапезарията, той влиза и сяда на обичайното място. Малката му племенница го посреща с шегата, че днес е празник – ще ядат фасул, любимо му ястие. 

Всички сядат на масата във весело настроение. Ала още в началото Вазов иска чаша вино със сода, гърлото му било пресъхнало. Докато му го донесат, му прилошава и се отпуска на облегалката на стола. Сестра му е в паника, моли го да ѝ каже какво му е. Вазов многократно сочи към гърлото си, опитва се да каже нещо, но от устата му излизат само несвързани звуци, преминаващи във фъфлене. Сестра му долавя само думите: „добре, добре“… И всичко свършва.

Съобщават първо за неговата кончина на брат му Борис. Той минава през Министерския съвет, който е срещу Вазовата къща (където днес е дирекцията на БДЖ). Там е министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски заедно с още двама министри, които са сред първите, поклонили се пред тленните останки на народния поет. 

Малко по-късно Министерският съвет е свикан на заседание. Взема се решение за отпечатването на специални некролози, които вечерта са разлепени из столицата, а в следващите дни – из цялата страна. Министерствата на вътрешните работи и на народното просвещение разпращат окръжни телеграми из страната. В тях се съобщава за внезапната кончина на поета и се уведомяват гражданите, че 28 септември 1921 г. се обявява за всенароден траурен ден. 

След аутопсията тленните останки на поета са изложени за поклонение в неговия дом. Първи пристигат цар Борис III със свитата си, представители на Писателския съюз, както и чужди дипломати в София. Към Вазовия дом се стича множество, което иска да се прости с Вазов. Решено е погребението му да се извърши на държавни разноски.

На 24 септември пренасят на ръце ковчега на народния поет от дома му в катедралния храм „Св. Неделя“. Зад ковчега вървят близките му, писатели, представители на властта. Учениците и ученичките от столичните гимназии образуват шпалир по улиците с цветя в ръце. Улиците са пълни с хора, които не крият сълзите си.

На опелото в храма държат слово проф. Михаил Арнаудов и министър Стоян Омарчевски. Писателят Стилиян Чилингиров свидетелства, че „Св. Неделя“ е била пълна с хора, които искат да се простят с онзи, който по думите на една майка „ги е научил да говорят български“. Всички те са израснали с творбите му.

След опелото всички – начело с цар Борис и митрополитите, коленичат. Сетне шествието тръгва и постепенно се разширява безкрайно... Вали проливен дъжд. Поради отворените чадъри и черните знамена на македонските, тракийските и добруджанските братства, сякаш огромна траурна маса изпровожда катафалката на народния поет. На кръстовищата са издигнати пирамиди, в чиито кадилници дими тамян. 

Тротоарите преливат от хора. Оркестри свирят траурни маршове, камбаните на софийските църкви бият на упокой. Когато шествието стига до църквата „Света София“, краят му още се точи по улица „Витошка“.

В проливния дъжд, приютен под чадърите на събратята си, поетът Кирил Христов прочита слово, в което изтъква: „От десетилетия българският народ е свикнал да вижда и настояще, и минало през погледа на Вазов и с неговите думи. Затова, загубил Вазов, българският народ губи голяма част от способността си да вижда ясно, да чува точно, да изразява силно онова, което мисли и чувства.

След речта на Кирил Христов в гроба на Вазов е положен акт, художествено изработен на пергамент от художника проф. Ст. Баджов и херметично затворен в стъкленица от професора по физика в Софийския университет П. Пенчев. Прочитането на акта е съпроводено от 101 топовни гърмежа. 

На западната страна на гроба са поставени широки пирамиди, върху които на червен фон се изписани в бяло стихове от „Люлека ми замириса“.

През 1927 г. се осъществява идеята на големия скулптор проф. Иван Лазаров за паметник на Вазов да се достави камък от Витоша в неговия „естествен вид“, без откъртвания, израз на любовта на народния поет към българската природа. Върху него той изсича името на поета и годините на рождението и смъртта на Вазов. А художникът проф. Иван Пенков изработва кандилото. (Тони Николов   kultura.bg)

На уводно място сп. „Златорог“ пише по повод смъртта на Вазов: „Сърцето, което най-вярно обичаше България, престана да бие. Но жива е неговата песен. Защото във всяка негова струна трепти великата любов към родната земя и всяко нейно слово е ек на нейната съдба“.

В некролога, подписан от литературни колоси като Владимир Василев, Николай Лилиев, Сирак Скитник, се казва: „Поезията на Вазов е пълна с България. Вазов е нашият духовен баща и ние чувстваме в него същото онова родно и свято чувство, което ни изпълва, когато влезем в бащината си къща. Тази къща си остава най-милото и най-скъпото, което имаме на този свят“.