Новини Реакция

Процедури, размествания на дневния ред и поредните скандали между депутати в НС

  27.01.2023 11:45  
Процедури, размествания на дневния ред и поредните скандали между депутати в НС

Парламентът размести точките в дневния си ред. По предложение на Десислава Атанасова(ГЕРБ-СДС) парламентът започна работа с разисквания на първо четене по осем законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Дебатите започнаха вчера, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено, припомни БТА.

Според гласуваната в сряда седмична програма за работа на Народното събрание(НС) днес първа точка трябваше да е второто гласуване на промени в Кодекса на труда, предложени от левицата и свързани с механизма на изчисление на минималната за страната работна заплата. Затова Георги Свиленски от „БСП за България“ предложи точката да стане втора за днес, предвид важността на съдебните законопроекти. Предложението беше отхвърлено. Не беше прието и това на „Възраждане“ НС да започне работа с одобрената от външната комисия декларация за ситуацията с нашите сънародници в Република Северна Македония. Парламентът обаче включи на трето място (по искане на Йордан Цонев) в дневния си ред ново обсъждане на промени в закона за енергетиката, върху които президентът Румен Радев наложи вето.

Не беше прието предложението на Даниела Дашева от „Български възход“ първа точка да са промени в Закона за предучилищното и училищно образование, а след това да бъде Националната стратегия за младежта 2021-2030 г.

Отхвърлено беше искането на Петър Петров от „Възраждане“ точка две за днес да е първо четене на три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство. Поради липса на доклад на водещата комисия от дневния ред отпадна второто гласуване на промени в Закона за пътищата. Междувременно две процедури по начина на водене предизвикаха противопоставяне между депутати.

Нечленуващият в парламентарна трупа Явор Божанков коментира, че днес всички искат съдебната реформа да е първа точка, защото рязко се намалява времето за приемането ѝ. Вчера нямаше кворум за съдебната реформа, подчерта той и поиска на това говорене да бъде сложен край.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев се обърна към него с думите - има ситуации, в които е по-добре да се въздържим, защото ще започнем да говорим неща, които не искаме да чуваме. Цончо Ганев от „Възраждане““ пък настоя, когато Божанков си изпуска нервите от трибуната, да му се взима думата.

Думата поиска Искрен Митев от „Продължаваме Промяната“, но председателстващият Цонев не го допусна до трибуната, преди той самият да е отговорил по процедурите по начина на водене. Това предизвика недоволството на Митев, а колегата му Настимир Ананиев поиска извинение от Йордан Цонев.

Вчера казах, че дори председателстващите да спрем да сме толерантни, няма как да заменим базови дефицити от първите седем години, които някои народни представители показват от тази трибуна, коментира още Цонев във връзка с отправените възражения по начина на водене.

В крайна сметка днешната програма на парламента включва промените в НПК; второто четене на изменения в Закона за училищното и предучилищното образование; второто гласуване на промени в Закона за горите; второ четене на Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения; първо гласуване на промени в Закона за защита от домашното насилие. Депутатите трябва да разгледат на първо гласуване промени в Закона за достъп до обществена информация.