Новини От мрежата Развлечения

Билетите за тридневното гостуване на Джон Малкович на българска сцена се продадоха като топъл хляб

  25.01.2023 16:32  
Билетите за тридневното гостуване на Джон Малкович на българска сцена се продадоха като топъл хляб

Билетите за тридневното гостуване на Джон Малкович на българска сцена се продадоха като топъл хляб. Няколко минути след пускането им онлайн в 12 ч. на обед днес в мрежата на "Ивентим" бяха останали само най-скъпите пропуски от 350 и 400 лева. Сайтът на Народния театър пък блокира и едва ли мнозина са успели да си купят билет от там. Тъй като за онлайн продажба са били пуснати около половината от малко под 2500-те билета за трите вечери (голямата зала на театъра е със 780 места), за останалите се изви дълга опашка пред касите на Народния. И там желаещите успяха да изкупят всички билети извън най-високата категория за около час.

Приличните места на балконите по 200 и 250 лв. са свършили за минути, а най-евтините обявени пропуски от 50 са били на последния ред под тавана, което повдига въпроса дали оттам зрителят би могъл да чете субтитри (представлението е на английски) и да вижда нещо повече освен неясен силует от актьорите. 

Няма налично описание.

На 16, 17 и 18 февруари на първата ни сцена ще гостува спектакълът на Тимофей Кулябин "В самотата на памуковите полета" с участието на холивудската звезда Джон Малкович и известната литовска актриса Ингеборга Дапкунайте, която също е добре позната от екрана - в "Изпепелени от слънцето" на Никита Михалков, "Седем години в Тибет" на Жан-Жак Ано и "Мисията невъзможна" на Брайън де Палма. "Представлението е за сексуалната перверзия, за скритото желание, което в много днешни общества е наказуемо. На сцената има двама актьори..., но не и двама герои. Зрителите са потопени в подсъзнанието на човек, който физически не присъства на сцената. Той живее в ужасна вътрешна дисхармония, защото е осъзнал, че сексуалното му желание е престъпно", разказва Кулябин за пиесата на Бернар-Мари Колтес, която драматургът пише през 80-те, малко преди да почине от СПИН.

Високата цена на пропуските, обявена два дни преди старта на продажбата, провокира много коментари и анализи в социалните мрежи. Както "Сега" вече писа, спектакълът ще гостува в Атина непосредствено преди посещението в София и там цените на билетите за Културен център "Онасис" са между 10 и 110 лв. (5 и 55 евро). 

Потребители размахаха ценоразписи от Бродуей и Уест Енд, като темата стана повод да си припомнят какви световни звезди на музиката и сценичните изкуства колко евтино са гледали и в кои точки на света. Задаваха се въпроси като - колко Народен е народният театър?

Появи се и кибер фолк по темата. Известният хуморист и колажист Иван Червенков направи паралел с протестните акции на главния режисьор Александър Морфов в Народния театър: "Всеки, закупил 4 билета по 400 лева, ще има право да пише по вратата на директора!"

Високата цена е прецедент за българската сцена, но Народният театър отдавна продава скъпо и пропуските си за български спектакли, които не са външни за театъра продукции. Билетите за "Хъшове" на Александър Морфов и за "Двубой" на Мариус Куркински достигат до над 100 лева. 

Значително по-евтини са за другия спектакъл на световноизвестния руски режисьор Кулябин, който той постави през декември с български актьори от трупата на театъра. За "Нора" местата струват по 50, но се изчерпват бързо, защото броят им е силно ограничен - публиката седи на сцената.

За сравнение, цените на билетите в зала "България", където редовно гостуват световни звезди от филхармоничната и оперната сцена като Джошуа Бел и Роландо Вийязон, в тези случаи са от 50 до 120-150 лева. За българските концерти са до 55 лв.