Новини Спорт

Обвиниха Майк Тайсън за изнасилване през 90-те

  25.01.2023 11:09  
Обвиниха Майк Тайсън за изнасилване през 90-те

Бившият световен шампион по бокс Майк Тайсън бе обвинен от жена, която твърди, че той е я изнасилил в лимузина в началото на 90-е години в близост до Ню Йорк, съобщи Франс прес, позовавайки се на документи от съда. Тайсън, който е смятан за един от най-великите боксьори в тежката категория, бе признат за виновен за изнасилване на 18-годишната манекенка Дезире Уошингтън през 1992-а. Тогава той прекара 3 години в затвора.

Тридесет години по-късно идват обвинения от жена, която държи да остане анонимна, защото се страхува, че ще бъде "атакувана от медиите и феновете". Тя иска обезщетение от 5 милиона долара. Процедурата е възможна заради закон на щата Ню Йорк, който влезе в сила през ноември и позволява в разстояние на една година на жертвите на сексуално насилие да поискат граждански съдебен процес.

Жената казва, че се е запознала с боксьора в дискотека, преди да го последва в лимузината му, където той е нападнал, а след това и изнасилил. Тя се оплаква от физически и психически проблеми, която са я преследвали с години. Майк Тайсън все още не е коментирал случая. Роден в Бруклин през 1966, Тайсън е изкарал детство и младежки години като престъпник, преди да стане безспорен шампион в тежката категория през 80-е години. Той ужасяваше съперниците си с яростта си на ринга и мощта на удара си.

След затвора Майк Тайсън не успя да запази титлите си, като бе победен през 1996 от Ивендър Холифийлд в паметен мач, в който той отхапа част от ухото на съперника си. Той стана жертва на депресия и зависимости, като продължи да кара хората да говорят за него, водейки и телевизионно шоу, в което разказваше върховете и паденията в живота си. През ноември 2020 година той се завърна на ринга на 54-годишна възраст в мач с Рой Джоунс Джуниър, който завърши наравно.