Новини От мрежата

Служебното правителство с отчет за работата си

  19.01.2023 10:38  
Служебното правителство с отчет за работата си

На открито заседание служебният кабинет дава пълен отчет за свършеното през последните 6 месеца. Очаква се всички министри да изнесат факти и резултати от работата си.

„Това е най-дълго управлявалото служебно правителство, което нямаше и 100 дни кредит на доверие”, заяви премиерът Гълъб Донев в началото. 

„Сега е моментът да припомним, че нашият кабинет се справи отлично с подготовката на изборите на 2 октомври 2022. Те преминаха спокойно и прозрачно, това е и оценката на българските граждани и чуждестранните наблюдатели”, заяви Донев.

„Намалихме до минимум манипулирания вот и по този начин да обезпечим честни резултати от изборите. Нещо ново, което направихме е работната група по киберсигурност, в която участваха представители на ДАНС и Министерството на електронното управление”, продължи Донев.

„Осигурихме честни и прозрачни избори и некомпрометирахме сигурността на изборния ден”, отчете Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.

„Открито преминахме през всички процеси за осигуряване на машините за гласуване. За първи път публично изтеглихме серийните номера на машините за гласуване в процес на удостоверяване. За първи път показахме в реално време целия процес по генериране на кода и довереното изграждане на софтуера, използван в машините за гласуване. За пръв път предоставихме достъп до изходния код, използван в машините за гласуване в защитена среда на всички заинтересовани страни”, каза още Тодоров. 

„Организирането и провеждането  на изборите в чужбина беше значително по-трудно отколкото при предходни избори. Бяха разкрити 755 избирателни секции в 62 държави. Там гласуваха 178 000 българи. Бяха назначени над 4200 членове на СИК по места”, каза Николай Милков, служебен министър на външните работи.

„При опазване на обществения ред там участваха 2147 служители на жандармерията. Държавата отдели ресурс, за да може тази ситуация да бъде разрешена. Отне ни две седмици да започне ритмично обработване на трафика. Овладяхме тази криза и предприехме действия, насочени към прекратяване на дейността на т.нар. „златен гьол””, отчете вътрешният министър Иван Демерджиев.