Коментари

Софиянци харесали новите билети и система, само не им било обяснено

  09.01.2023 15:28  
Софиянци харесали новите билети и система, само не им било обяснено

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев е вдигнал жълт картон на борда на Центъра за градска мобилност. Причината - липса на информационна кампания за новите електронни билети и ненавременното отстраняване на всички дефекти. При следващ голям гаф от страна на ЦГМ, ще последва директен червен картон от страна на председателя на СОС.

Пред журналисти Георгиев заяви, че ЦГМ показали как една добра идея наред с много други хубави неща, които свършиха, ако не се разкаже на хората, няма как да бъде възприета. Иначе той обясни, че без съмнение електронната система за таксуване работи успешно. Над 6 млн. пътувания са платени с дигитални билети през изминалата една година и софиянци припознава нововъведенията. Промените от 1 януари предвиждат въвеждането на билетите за време, като близо 100 000 са продадени от началото на годината досега. Около 2/3 са продадените електронни билети за 30 минути. Това, което Георгиев е недоволен е изпълнението на доброто решение на Столичния общински съвет от страна на ЦГМ. Лично Георгиев е поставил задача на ръководството на ЦГМ достатъчно рано да започне информационна кампания, за да знаят хората какво ще се промени, но това не се случило.

Георгиев ще предложи на СОС глобата за валидацията да отпадне. Това няма да попречи да се събира информация, но новата система, която е изградена с камерите за наблюдение и контрол за трафика дава достатъчно други данни. Не искам да причиняваме неудобство на софиянци, за да улесним ЦГМ по дейността за събиране на статистически данни, категоричен бе Георги Георгиев.

Той настоя на всички граждани, които е източена дебитната карта при валидация в градския транспорт, да го сигнализират.

"Това, което се случва до момента е недоволство на гражданите и вместо да бъде улеснени, те срещат трудности да бъдат стимулирани чрез липсата на избор да закупят годишна карта. Предстои да бъде обсъдена и едномесечната карта за градския транспорт, за да може в кратки срокове да се вземе информирано решение какво и как ще се промени", увери Георгиев. Всеки риск и оплакване се разглежда от Столичния общински съвет.

Георгиев напомни още, че води яростна битка с "Продължаваме промяната" да не се вдига цената на билета. Хората искат по-добре работещ градски транспорт и политическият ангажимент да не се пипат цените на билетите, подчерта шефът на СОС.

Коментарът си председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев направи, след като заедно със заместник-кмета по околна среда в Столична община Десислава Билева представиха информация за ремонта на столична градинка пред хотел Рила.