Коментари

Митрофанова: Русия няма да търси Грозев из целия свят

  29.12.2022 17:00  
Митрофанова: Русия няма да търси Грозев из целия свят

Русия няма да издирва Христо Грозев по света, посланик Митрофанова не знае какви са обвиненията срещу него и заяви, че не и известно Русия да е забранявала изучаването на български език в окупираните украински територии. Това стана ясно след срещата й в българското Министерство на външните работи, която тя окачестви като "конструктивна". А по-рано днес служебният премиер Гълъб Донев заяви, че МВнР ще протестира пред посланичката заради действията на Русия спрямо Христо Грозев. След срещата министерството не информира как е протекъл разговорът и какво е казал министърът на посланичката. 

Междувременно Грозев коментира изявлението на посланичката с известна реплика на главната героиня от съветския филм "Обикновено чудо", в която тя казва разплакана "Три дни Ви търсих, за да Ви кажа, че сте ми безразличен". 

"Срещата протече конструктивно. Обсъдихме въпроси, касаещи проблеми при преподаването на български език в Запорожска област, в Мелитопол, Гордянск и други градове. Договорихме се цялата налична информация, с която министерството разполага, да ни бъде изпратена. Ние, от своя страна, ще проверим списъците с българските училища, и ще бъде направена проверка", заяви посланик Елеонора Митрофанова след срещата си министъра на външните работи Николай Милков, съобщи БГНЕС. Тя бе повикана днес заради искането на Русия българският журналист Христо Грозев да бъде издирен "заради разпространяване на фалшива информация за руската армия". 

"Искам само да подчертая, че страната ни е многонационална - в училищата в Русия се изучават над 79 различни чужди езици, сред които и български. Опитах се да изясня казуса със спирането на преподаването на български език в Запорожието лично за себе си и установих, че няма достатъчно учители по български език в училищата на руска територия. Много граждани напуснаха страната, и в условията на военни действия и непредсказуеми ситуации е разбираемо, че някои училища работят с ограничен режим.", заяви Митрофанова. 

Относно Христо Грозев Митрофанова коментира, че на срещата е договорено българското МВР да поиска от руското МВР данните, които се отнасят до случая на Христо Грозев. "Това, че Грозев е обявен за издирване в Руската федерация, не означава, че някой ще го търси по цял свят. Това трябва да се разбере много ясно. Тоест, той си живее някъде си и това е. Никой с нищо не го заплашва. Просто това е предупреждение от типа на "повече тук не идвай", добави тя. На сайта на руското вътрешно министерство никога не пише конкретните обвинения срещу който и да е човек", уточни още посланичката. 

На въпрос как оценява българо-руските отношения, Митрофанова коментира, че те "деградират още от втората половина на XIX век насам. И стигнаха до не особено доброто ниво, каквото е в момента. Контакти с правителството има, но те са епизодични и касаят конкретни въпроси. Но винаги се отзоваваме на поканите за срещи и сме готови на сътрудничество".

А слуховете, че в различни училища в окупираната от Русия украинска територия биват премахвани портрети на българи, Митрофанова коментира с думите "глупаци всякакви. Не мога да отговарям за постъпките на различни идиоти".

Коментарът на Грозев в "Туитър" не закъсня. Той предаде сбито казаното от Митрофанова. 

И пусна линк с репликата от филма "Обикновено чудо" - 

"Българската държава, чрез своите институции, е в постоянен контакт с журналиста Христо Грозев. Много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема". Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на Министерския съвет. Това е първият официален коментар на премиера няколко дни след като стана ясно, че Русия обявява Грозев за издирване. Вчера разследващият журналист заяви, че няколко чужди правителства са му предложили помощ, но не и българското. Няколко часа по-късно от президентството заявиха, че са се свързали с Грозев преди да стане публично известно за руските искания. 
"Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои. Както знаете, в 15 ч. посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана в МВнР за обяснение по случая", продължи Донев.

"Отбелязвам, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу г-н Христо Грозев обвинения", добави Донев. "За нас този акт е неприемлив, той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството чрез МВнР ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение", каза служебният премиер. 
"Добре е също така да не забравяме, че в интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита от евентуална заплаха да не се предоставят декларативно в новинарските емисии", предупреди Гълъб Донев.

По-рано сутринта бившият военен министър Бойко Ноев призова общинските власти в Калофер да не канят посланика на Русия Елеонора Митрофанова на предстоящите чествания на Христо Ботев в града. Боев направи това по Би Ти Ви във връзка със случващото се с българския разследващ журналист Христо Грозев, който бе обявен за издирване от Русия. Дни по-късно МВнР съобщи, че днес вика Митрофанова да даде разяснения по случая с Грозев. ''В началото на януари ще се честват дни на Христо Ботев, на което разбирам, че е поканена посланичката на Русия. Това е безобразие, защото, образно казано, с ръцете на същата Митрофанова от стените на българските училища в окупираните територии на Украйна се свалят портретите на Ботев и Левски. Тези училища се затварят. Как можеш да каниш представителя на тази държава, която се подиграва по такъв начин с нашите светини?! Призовавам общинските власти в Калофер да погледнат сериозно на този проблем, за да не се получи това, което се получи в Пловдив“, предупреди Ноев.   

Той коментира, че разследванията на Bellingcat за действията на руските служби в България, в които участва и Грозев, се блокират у нас благодарение на влиянието на същите руски служби. ''Това влияние в България е толкова силно, че има способността да потиска тези разкрития. Прокуратурата има решаваща роля в прикриването на тези неща. Да сте чули нещо за разследването на взривовете във военни складове, в заводи? Ако не беше Христо Грозев, нямаше да има никакво разследване на действията на руските специални служби в България. Иван Гешев удобно излиза с коментари, но ние не виждаме никакъв резултат. Неизбежно е да бъде така, докато той е главен прокурор“, обобщи той. Ноев посъветва депутатите да създадат комисия за разследване на действията на руските агенти у нас, която да изслуша Христо Грозев. „На депутатите ще им настръхнат косите“, каза Ноев. Според него Народното събрание трябва много по-сериозно да се занимае с ролята на руските служби в българския обществен и политически живот. „Това не търпи отлагане. Тогава много хора ще изтрезнеят. Много по-страшни неща се случват от това едни заблудени хора да веят руски знамена пред парламента“, поясни той.