Бизнес

Нов данък от 1 лев на литър гориво от Лукойл мина на първо четене

  22.12.2022 15:39  
Нов данък от 1 лев на литър гориво от Лукойл мина на първо четене

Със 166 гласа "за", 6 "против" и 42-ма въздържали се депутатите гласуваха на първо четене ново облагане за бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", което ще доведе до отсъпка от левче за всеки литър гориво.

Става дума за законопроекта на ГЕРБ за компенсиране на разходите за потребителите на моторни горива, в който се предвижда държавата да събира всеки месец вноски върху всеки килограм нефт с произход Русия, като се отчита разликата в цените на по-евтиния руски суров нефт сорт "Уралс" и този на европейската борса сорт "Брент".

Според сметките на вносителя Делян Добрев разликата между двата вида суров нефт през последната година е около 30 долара за барел и вноската, която държавата ще събере от тази разлика, ще позволи да се дават компенсации на потребителите в размер на около 1 лев от цената на дребно на горивата - значително по-голяма от сегашните 25 ст. на литър.

"След въвеждането на европейските санкции срещу Русия заради войната в Украйна цената на руския суров петрол значително падна, защото се продава с голяма отстъпка, и в момента е на нивата от лятото на 2021 г. Това обаче не се усеща от българския потребител, въпреки издействаната дерогация за внос на руски петрол у нас - горивата се продават на цените валидни за по-скъпия петрол "Брент". Затова предлагаме да се въведе вноска за преработвания руски петрол у нас, която да постъпва във фонд "Сигурност на електроенергийната система" и с нея да се компенсират гражданите и фирмите", посочи Добрев.

Законопроектът визира всички вносители на суров руски нефт за преработка, което според ГЕРБ ще обложи допълнително не само  бургаската рафинения "Лукойл Нефтохим", но и регистрираната в Нидерландия "Лукойл Бенелюкс", с която "Лукойл Нефтохим" има договор за преработка на ишлеме, както и швейцарската "Литаско", която е основен акционер в бургаската рафинерия.

В законопроекта обаче не се посочва размер на вноската, която трябва да превеждат фирмите-вносители. Предвижда се методиката да бъде изработена от правителството. "Ако се приеме, че вноската ще е 100% от разликата, то това означава 22 долара на килограм нефт по сегашни цени или 100 млн. лв. на месец", посочи Добрев.

Министерството на финансите излезе с отрицателно становище за исканата регулация, заради което политическите сили подкрепили законопроекта на първо четене и тези, които се въздържаха, заявиха, че той трябва сериозно да се преработи преди второто гласуване.

 Според МФ новите разпоредби нарушават конституционното право за равнопоставеност и еднакво третиране на стопанските субекти, а също се нарушава и договора за функциониране на ЕС. Наред с това МФ смята, че въвеждането на вноската напрактика е въвеждане на вносно мито, което трябва да стане само с разрешение на Европейската комисия". 

Законопроектът за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива е поредният, който засяга дейността на "Лукойл Нефтохим". На първо четене вече бяха приети законопроект на ДПС, с който се забранява износът на нефтопродукти, произведени от руски нефт, така както е разписано в европейския регламент, както и законопроект на ДБ, с който се въвежда възможността държавата да поеме при нужда оперативното управление на бургаската рафинерия. Освен това бе гласувана и промяна в ЗКПО по предложение на служебното правителство, с която се въвежда допълнително облагане от 33% върху свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим", като допълнителните приходи ще се използват за компенсиране на  най-уязвимите потребители на горива.

"Първите два законопроекта решават важни проблеми, но не казват нищо за компенсации на потребителите. Промяната в ЗКПО зависи само от добрата воля на "Лукойл Нефтохим" и техния счетоводител какъв финансов резултат ще декларира", посочи Делян Добрев. Според него предложението на ГЕРБ да се облага разликата между двата сорта нефт още при вноса ще даде гаранции, че няма да се укрива печалба.

Въпреки критиките срещу законопроекта, почти нито една политическа сила не гласува против него - на първо четене той получи само 6 гласа "против". По време на дебатите многократно бе посочвано, че няма Коалиция "Лукойл" и всички политици искат по-справедливи цени на горивата. Депутати от различни политически сили, включително и вносителите от ГЕРБ обявиха, че между първо и второ четене ще направят предложения за съществени промени, които да не правят закона атакуем пред Еврокомисията и Конституционния съд.