Новини Светът

Украинският президент ще се срещне с Джо Байдън

  21.12.2022 09:50  
Украинският президент ще се срещне с Джо Байдън

Украинският президент Володимир Зеленски лети за Съединените американски щати. Той потвърди новината в социалните мрежи. Това е първото задгранично пътуване на Зеленски от началото на пълномащабната война, която Русия започна непредизвикано на 24 февруари.

„На път за САЩ, за да укрепя устойчивостта и отбранителните способности на Украйна. С Джо Байдън ще обсъдим сътрудничеството между нашите страни. Ще изнеса също така реч в Конгреса, като ще проведа и редица двустранни срещи“, заяви Зеленски. Белият дом също потвърди, че днес Зеленски ще кацне на американска земя. Съединените американски щати са държавата, оказала най-голяма военна и финансова подкрепа на Киев срещу руската агресия. Украйна обаче се нуждае от повече оръжия, за да защити територията си от непредизвиканата агресия на Русия. Украински бойци връчиха вчера на президента си надписано от тях знаме и Зеленски заяви: "Ще го връчим на американския Конгрес, на американския президент. Благодарни сме им за подкрепата, но това не е достатъчно".

Владимир Путин призна вчера, че ситуацията е "изключително трудна" в четирите региона от Югоизточна Украйна, чието анексиране обяви през септември Москва, без да ги е превзела изцяло. Високопоставеният украински генерал Сергий Наев заяви междувременно, че вижда "нарастваща заплаха" от руска атака откъм съседна Беларус, където в понеделник Путин разговаря със своя колега и съюзник Александър Лукашенко.

По-рано днес стана ясно, че САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на 1,8 милиарда долара в рамките на мащабен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", както и авиационни бомби с прецизно насочване, предаде AP, като се позова на източници от американското правителство. Очаква се новият пакет от помощи да бъде официално обявен днес, като същевременно правителството на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон.