Новини Реакция

Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

  02.12.2022 17:59  
Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България,съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация, цитирана от БТА. Нидерландското правителство реши на заседание днес, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген, медията.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви след заседанието, че все още е "твърде рано" да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември. Повечето държави вече са взели решението си по-рано. На срещата министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Така че дори ако Нидерландия е единствената, която гласува против, България няма да получи разрешение.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте заяви на пресконференция днес, че решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген не е политическо, а се основава на факти. Според него Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения по въпроса, съобщава уебсайтът "Дъчнюз".

Външният министър Николай Милков е направил вчера отчаяна стъпка, за да убеди Нидерландия да вдигне ветото си срещу приемането на България в Шенгенската зона, съобщи излизащият в Амстердам всекидневник "Телеграф". Той се е обадил по телефона на своя нидерлански колега Вопке Хьокстра и му е казал според публикацията на вестника: „Ако пак ни отхвърлят, проруската партия в България ще удвои броя на местата си. Тази партия ще каже: „Не ни искат, защото сме различни“. Ето защо казвам на Хьокстра: проруските настроения само ще растат".

Делегация от българското правителство е разговаряла в четвъртък с членове на Камарата на представителите, за да изтръгне тяхното съгласие за отварянето на Шенгенското пространство за България. И все пак управляващата Народна партия за свобода и демокрация /VVD/ все още не е убедена. „Тревожа се от силния миграционен натиск“, казва депутатът от VVD Рубен Брекелманс. Скоро трябва да стане ясно дали Европа ще предостави на страната – подобно на Румъния и Хърватия – достъп до Шенгенското пространство, пише вестникът, което означава, че има сериозен риск България да бъде отделена от Румъния.Той добавя: "Според източници в Хага в кабинета има подкрепа за приемането на Румъния и Хърватия, но остават съмнения за България".

„Нов холандски отказ би бил много разочароващ“, казал българският външен министър Николай Милков чрез видеовръзка с Камарата на представителите. В четвъртък той умолявал шестима депутати за зелена светлина. 

Българският министър на вътрешните работи Иван Демерджиев си позволил да се подиграе на депутата Брекелманс, като според публикацията той заявил: „Ако всяка държава-членка на ЕС е също толкова активна колкото България в спирането на мигранти на границата, в Европа изобщо няма да има проблем с миграцията“, подиграл се той на депутата . Брекелманс се опасявал, че повече мигранти ще дойдат в Холандия, ако граничният контрол в България бъде премахнат.

Демерджиев твърди, че може да предприеме по-строги мерки срещу нелегалната миграция, ако страната премести на турската граница граничарите, които сега патрулират на румънската и гръцката граница, чиято охрана се налага поради неприемането на България в Шенгенската зона. „Всички печелят, ако ни разрешат да влезем в Шенген“, казва министърът, цитиран от "Телеграф"

Брекелманс все още не е убеден, казва той след разговор с българите. Депутатът от VVD Йерун ван Вайнгаарден също първо иска да се увери дали България прави достатъчно срещу нелегалната миграция и престъпниците трафиканти на хора.

Възможно е днес нидерландското правителство да вземе решение по въпроса, прогнозира изданието.