Анализи

ДБ внася законови промени за регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефт

  02.12.2022 17:14  
ДБ внася законови промени за регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефт

"Демократична България" внася промени в Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефт, с които държавата, чрез свой особен представител, да поеме оперативното ръководство на рафинерията на "Лукойл":  

"В случаите, когато е налице опасност от засягане на националната сигурност, или злоупотреба с монополно положение, или нарушаване на ограничителни мерки, например ограничителните санкции, наложени от Европейския съюз спрямо Русия, държавата да може да встъпва и да поема оперативното управление върху съответния търговец", обясни Надежда Йорданова. Представителят на държавата ще бъде назначаван със заповед на министъра на икономиката със срок до 6 месеца. 

Заповедта ще подлежи на съдебен контрол, но с оглед на неотложността на обстоятелствата тя ще има предварително изпълнение, добави Йорданова. Атанас Атанасов коментира и направеното по-рано подобно предложение от ДПС: 

"Доколкото разбираме по наши канали, тяхната цел е с подставени лица да овладеят ръководството на "Лукойл", така че това е разликата. Ние искаме българската държава да защити българските национални интереси". Също като ДПС, и от ДБ смятат, че държавата трябва да контролира и пристанищният терминал в Росенец.