Коментари

Томислав Дончев разкри подробности за проектокабинета на ГЕРБ

  02.12.2022 14:30  
Томислав Дончев разкри подробности за проектокабинета на ГЕРБ

Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства, сходства в програмите и целите, нямат склонност да водят подобни разговори. Ще използваме оставащата седмица или десет дни за всякакъв тип публични и регламентирани опити да осигурим политическо бъдеще на кабинет с първия мандат, което не изключва варианта за кабинет на малцинството. Задължени сме от всички българи, които са инвестирали подкрепата си в нас, да направим тази последна стъпка. Това заяви в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, съобщи novini.bg.

„Това няма как да е обичайна коалиция на база коалиционно споразумение, очевидно такава е невъзможна. Няма как да е и аритметична коалиция, постигайки 121 гласа. Последният шанс е вариант на правителство на малцинството. Това ще бъде наш кабинет. Труден, но възможен. Кабинет, който няма потенциал да свърши работа, няма да предлагаме. Освен отборът експерти, управленци, от огромно значение са намеренията, които стоят за тях. Работили сме месеци по програма. Ако има опит за рестарт на разговорите през следващата седмица, той ще бъде базиран именно върху нашата програма – комплексен документ за управление на страната. Ако постигнем последен импулс на здрав разум в това събрание, ще бъде добре“, добави той. Кой ще бъде кандидатът за премиер на ГЕРБ, ще се знае след три дни – когато президентът Радев им връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Съставът на проектокабинета, пък, ще е ясен след десет дни.

На въпрос дали в проектосъстава на правителство ще има повече експерти, или повече политически лица, Дончев отговори: „Едното не изключва другото. Един министър да бъде само експерт е ерозия на позицията. Задължително е да бъде експерт, но преди всичко трябва да бъде политик, защото от министерска позиция се правят политики. В противен случай, ролята на експерта е да пише или заверява становища в администрацията“.