Коментари

Директорът на Народния театър: Аз съм целта

  02.12.2022 10:42  
Директорът на Народния театър: Аз съм целта

Днес в "Здравей, България" по Нова телевизия директорът на Народния театър Васил Василев заяви:

"Конфликтът се запали от Министерството на културата и беше изнесен извън сградата на театъра именно от служебния министър, който каза, че в Народния театър има война. Разбира се, че аз съм целта. Не мога да съм маша за лустрация на даден човек. Имам усещането, че Велислав Минеков иска да кадрува в Народния театър. Но един служебен министър не може да кадрува в театър”. Това каза в студиото на „Здравей, България” настоящият директор на Народен театър „Иван Вазов” Васил Василев. 

Вчера някои от актьорите изпратиха отворено писмо до културния министър, президента и председателя на парламентарната Комисия по култура и медии с искане проблемите на театъра да се решават само от ръководството. Те подкрепиха действията на директора. Служебният ресорен министър Велислав Минеков обаче изрази съмнение, че актьорите, положили подпис в писмото, са били принудени да го направят от самия Василев. „Такива писма ги изхвърлям в кошчето”, заяви Минеков на брифинг.

Скандалът е предшестван от друг сблъсък между стените на театъра. Режисьорът Александър Морфов застана срещу пиарката на Народния театър Велислава Кръстева с обвинения в политическа пропаганда, след като придружила Ахмед Доган до избирателната секция на втори октомври. „Госпожа Кръстева е пиар на театъра. Това е слугинска длъжност”, заяви Василев. По думите му всеки един служител на театъра е на първо място гражданин и ако не пропагандира от сцената, гражданската му позиция няма значение.

Според директора на театъра и единият служител, в лицето на Александър Морфов, и другият, в лицето на Велислава Кръстева, са знаели при подписването на договорите си, че ще работят заедно. „Защо Александър Морфов, който идва впоследствие, след Велислава Кръстева, не е казал нито дума, не е казал, че има някакви притеснения за политически пристрастия?”, попита той.

Велислав Минеков твърди, че има отказ от ръководството на Народния театър да се предоставят всички външни договори. Васил Василев обаче заяви, че културният министър не е контролиращ орган и не може да изисква документация за „неясни цели”. „Няма отказ. Напротив. Веднага като бивш негов съветник съм върнал отговор на неговото писмо, в което писмо съм описал каква е процедурата и какво трябва да се направи, за да се предизвика проверка в Народен театър „Иван Вазов” и съм изразил ясно моето становище, че ние сме готови по всякакъв начин да съдействаме за тази проверка”, подчерта директорът на институцията. По думите му вчера по надлежен ред документите са изискани и предстои проверка.