От мрежата Спорт

Кой всъщност е протестърът, нахлул на терена в Катар

  29.11.2022 13:23  
Кой всъщност е протестърът, нахлул на терена в Катар

Фенът, който нахлу на терена на ст. "Лусаил" по време на мача между Португалия и Уругвай (2:0) от световното първенство по футбол в Катар, се оказа доста известен протестър. Това е италианецът Марио Фери, който има богата история с подобни демонстрации, макар тази да е може би най-смелата му изява до момента.

Известен с прякора си Ил Фалко или "соколът", 35-годишният активист всъщност е активен футболист, който е играл на професионално ниво в продължение на 9 години. За последно е носил екипа на индийския втородивизионен "Юнайтед Спортс Клуб". След като първенството е прекъснато през март заради пандемията от коронавирус, Фери се завръща в родината си и се присъединява към петодивизионния "Кастел ди Сангро", чийто състезател е и в момента.

Дългият списък с негови публични протести по време на футболни срещи започва още през 2009 г. Тогава Фери влиза на терена на мач между Италия и Нидерландия, настоявайки Антонио Касано да бъде повикан в състава на "скуадра адзура" за световното първенство в Южна Африка следващото лято. Това обаче не се случва.

 

След това Ил Фалко присъства и на самото първенство в РЮА, като и там издига транспарант срещу селекционера Марчело Липи, след като Италия претърпява пълен крах. На въпросния транспарант пише: "Липи, казах ти?"

Няколко месеца по-късно, през декември 2010 г. Фери има нова изява, като посланията му вече са по-политически. Той нахлува на терена по време на финала между "Интер" и "Мазембе" от световното клубно първенство в ОАЕ с посланието "Освободете Сакине". То се отнася за иранеца Сакине Махамади Аштиани, който е осъден на смърт с хвърляне на камъни, но впоследствие е освободен през 2014 г. след девет години в затвора със смъртна присъда.

През 2014-а на световното първенство в Бразилия Фери прекъсва мача от груповата фаза между Белгия и САЩ, издигайки транспарант с надпис: "Спасете децата във фавелите".

В последните месеци италианецът се занимава с подпомагане на бежанците от войната в Украйна. Едно от посланията, които имаше по себе си при нахлуването на терена на стадион "Лусаил" бе именно в подкрепа на Украйна. Другите две бяха за правата на жените в Иран и за правата на гейовете в Катар.

Междувременно халфът на Португалия Рубен Невеш защити Марио Фери след мача.

"Ние всички го подкрепяме, както и посланията на тениската му. Надявам се нищо да не му се случи, защото разбираме причината да го направи, а смятам, че това се отнася за целия свят. Всички знаем нещата, които се случиха около това световно първенство и бе нормално да има подобен протест", смята Невеш.