Новини От мрежата

Медии не бива да подлагат хора на линч в социалните мрежи

  29.11.2022 13:00  
Медии не бива да подлагат хора на линч в социалните мрежи

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава сайта BIRD да премахне постовете си в социалните мрежи с публикувани снимки от лични профили на хора, за които се твърди, че работят в компанията TELUS International.

Публикацията представлява форма на онлайн тормоз, който създава опасност и за физическата сигурност на потърпевшите. Неведнъж сме били свидетели как хора, подлагани на подобен публичен линч в социалните мрежи, след това са били атакувани и физически от радикализирани лица или групи. Често журналисти са обект на такива атаки и затова сме още по-изненадани, че медия си служи с този метод. 

Необяснимото в този случай е, че чрез тези публикации са атакувани хора на напълно произволен принцип. Единственото общо между тях е, че са българи и че са посочили в профилите си като настояща или дори бивша месторабота една компания.

Тази компания извършва различни типове услуги. Според BIRD се занимава и с модерацията на съдържанието във “Фейсбук” на български език. Медията е недоволна от модерацията, която, според BIRD, е “тенденциозна в полза на ГЕРБ и ДПС”*, както и че  модерацията “блокира достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим”**, като в същото време отказва да блокира про-руските симпатизанти.  В постовете си в същата социална мрежа, BIRD атакува служители на компанията, която според тях е отговорна за това, въпреки че липсват категорични доказателства кой точно модерира съдържанието в българския Фейсбук и няма данни хората, чиито профилни снимки са използвани, да се занимават с тази дейност.  

Постовете на BIRD съдържат и потенциални заплаха към служителите на компанията. АЕЖ осъжда подобна практика и призовава BIRD да премахне тези публикации, както и да се извини на засегнатите. В случай, че не го направи, това ще хвърли сянка върху цялостния образ на медията и ще намали доверието към нейните публикации.

В същото време АЕЖ подчертава, че определено има какво да се желае по отношение на модерацията на социалната мрежа Фейсбук. Тя, за съжаление, не успява да се справи с разпространението на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за малки езици като българския. Европейският съюз полага усилия, за да подтикне платформите да се заемат с тези проблеми сериозно и АЕЖ приветства стъпките в тази посока. Онлайн тормоз срещу служители на компании, които извършват услуги за Фейсбук, обаче няма да помогне за решаването на тези въпроси. Напротив – той би принудил платформите вместо да станат по-прозрачни, още по-внимателно да крият информацията за това по какъв начин се регулира съдържанието в тях. Те ще правят това от съображения за сигурността на служителите си и на служителите на техни подизпълнители. Освен това не бива да се забравя, че алгоритмите играят все по-голяма роля в модерирането на съдържанието и голяма част от тези процеси се извършват от софтуер, а не от хора. Често свалянето на съдържание по погрешка е резултат от масирано докладване от страна на организирани групи, т.нар. тролове, и от решение, взето от изкуствен интелект. Всичко това не прави тези инциденти по-малко значими, но показва, че обвиняването на произволни служители е крайно необосновано.